Rumsztyki z indyka z kremem pomidorowym
29 lipca, 2009Ulubione danie Rumburaka z „Arabelli". Zawołaj do pomocy Blekotę i Mlekotę i przyrządź drób na sposób czarnoksiężnika. Dodaj tajemnych ziół i sprawdź, jak smakować będzie ta magiczna potrawa.
Składniki:
- 4 plastry po 20 dag z piersi indyka,
Marynata:
- 4 łyżki oliwy,
- 7 łyżek sosu sojowego,
- 1 łyżka koniaku lub brandy,
- 2 ząbki czosnku,
- po 1 łyżce tymianku Prymat i rozmarynu ,
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 2 pomidory /15 dag/,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 20 dag śmietany 18-procentowej,
- 5 dag masła /prosto z lodówki/,
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
- 2 łyżki oleju, sól.
Przygotowanie:
Przygotować marynatę: czosnek obrać i drobno posiekać. Z oliwy, czosnku, 2 łyżek sosu sojowego, koniaku, ziół, i pieprzu sporządzić marynatę i włożyć do niej mięso na kilka godzin.
Przygotować krem pomidorowy: pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka , dodać resztę sosu sojowego, ocet, zagotować i zmiksować. Dodać śmietaną, chwilę pogotować w odkrytym garnku. Następnie masło pokroić na drobne kawałki i stopniowo dodawać do kremu, stale mieszając. Przyprawić pieprzem kajeńskim, zamieszać, trzymać w cieple ale już nie gotować.
Mięso wyjąć z marynaty, lekko osączyć i piec na grillu po5-7 min z każdej strony. Po zdjęciu z rusztu mięso popieprzyć, posolić i podawać z kremem pomidorowym, bułką i sałatką.
09.06.2009
foto:materiały prasowe