
Rozgrzewające napoje na jesień i zimę
4 listopada, 2014Rozgrzewające napoje są niezastąpione, gdy marzniemy w zimowe krótkie dni. Dodają nam energii, sprawiają, że robi nam się cieplej. Są aromatyczne i bardzo smaczne. By je przygotować wystarczy kilka sprawdzonych produktów.
Rozgrzewający napój z imbiru, cytryny, miodu i cynamonu
To już klasyka gatunku, dzięki zawartości imbiru i cynamonu mocno rozgrzewa. Dostarcza też witaminy C, co jest ważne w okresie, gdy jesteśmy bardziej podatne na przeziębienia. Dodatek miodu zapewnia słodki smak i wzmacnia odporność organizmu. Imbir oczyszcza organizm z toksyn, a cynamon przyspiesza metabolizm. Napój imbirowy-cytrynowy o charakterystycznym cierpko-słodkim smaku jest nie tylko bardzo smaczny i rozgrzewający, ale także zdrowy.
Napój malinowy z goździkami
Zarówno słodkie maliny, jak i ogniste goździki mają właściwości rozgrzewające. Połączenie tych dwóch odmiennych smaków jest niezwykle udane. By sporządzić malinowo-goździkowy napój, wystarczy do ciepłej wody z sokiem malinowym (można też użyć rozmrożonych malin) wrzucić kilka goździków i dodać plasterek cytrynu oraz łyżkę miodu. Pijąc ten napój, warto pamiętać, że najwięcej goździków rośnie na Zanzibarze, afrykańskiej wyspie, gdzie słońce świeci przez cały rok. Przyprawa ta ma nieocenione właściwości prozdrowotne. Zwalcza wolne rodniki, oczyszcza organizm, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. Wzmacnia też układ nerwowy i ułatwia zasypianie. Maliny zawierają mnóstwo błonnika, witaminy (C, E oraz witaminy z grupy B) potas, magnez i żelazo.
Napój pomarańczowy z cynamonem i chili
Zima to sezon na pomarańcze, które przybywają do nas z dalekich, egzotycznych krajów. Warto je jeść, gdyż są bogactwem witamin i cennych składników odżywczych. Mają dużo witaminy C oraz witamin z grupy B i błonnika, który poprawia przemianę materii. Papryczka chili zawiera kapsaicynę, substancję obniżającą cholesterol i poprawiającą krążenie.
By przygotować napój potrzebujemy 1 pomarańczę (połówkę wyciskamy, połówkę kroimy w plasterki), pół papryczki chili i laskę cynamonu. Całość zalewamy ciepłą wodą. Możemy posłodzić miodem.
Napój limonkowy z syropem klonowym, pieprzem cayenne i trawą cytrynową
Napój ten pokochały gwiazdy Hollywood, które piją go nie dlatego, by się rozgrzać, lecz by schudnąć. Pieprz cayenne oprócz właściwości rozgrzewających, ma też dobry wpływ na metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu. Syrop klonowy jest bardzo słodki, lecz zawiera mniej kalorii niż miód i cukier, poza tym dostarcza wielu składników mineralnych, takich jak wapń, potas, magnez. Limonka dostarcza witaminy C i działa oczyszczająco. Trawa cytrynowa nadaje głęboki aromat i lekko słodkawy smak.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: