Rozgrzewająca zupa z dyni z mlekiem kokosowym
2 października, 2017Redakcja Inspirander poleca przepis na aromatyczną i rozgrzewająca zupę z dynią i dodatkiem kokosu, które przygotujesz w mig! Dynia to warzywo, które króluje na talerzu jesienią. Jest idealne dla dietetyków: 100 gram miąższu zawiera tylko 27 kcal. To także skarbnica witamin i minerałów, a olej z pestek dyni zawiera substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki. Mleko kokosowe to recepta na zdrowie; świetnie współgra z zupą na bazie dyni. Przemyć te dwa dary natury do swojego jesiennego menu i bądź mistrzynią kuchni.
Składniki na porcje dla 2 osób:
0.5 kg dyni
80 g słodkich ziemniaków
1 szalotka, drobno pokrojona
1 łyżka pasty curry
1 łyżka stołowa oleju
1 kawałek imbiru
200 ml rosołu
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki płatków kokosowych
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Pokroić dynie i słodkie ziemniaki na kawałki. Dusić szalotki i imbir na rozgrzanym oleju. Dodać do szalotki i imbiru przyrządzoną wcześniej pastę curry. Zamieszać. Dodać pokrojoną dynię oraz ziemniaki. Całość ponownie zamieszać. Dolać rosół oraz mleko kokosowe, a następnie gotować na małym ogniu. Zblendować. Doprawić zupę według uznania. Udekorować danie płatkami kokosowymi.
Zupa zawdzięcza tak oryginalny smak dodatkom: imbirowi oraz mleku kokosowemu, produktach tak często używanych w kuchni azjatyckiej. Imbir jest niezastąpionym medykamentem na przeziębienie, które może Ciebie dopaść jesienną porą. Działa bakteriobójczo, pomaga uporać się z kaszlem i gorączką. Mleko kokosowe działa przeciwwirusowo i przyspiesza przemianę materii. Serwuj rozgrzewającą zupę z dyni na bazie mleka kokosowego swoim dzieciom. Po takim sycącym daniu, nabiorą odporności.
Sprawdź też:
Zupa krem z krewetkami i koprem
Jesienny krem z dyni
Zupa selerowa