
Rolada serowa z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
17 marca, 201720 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Warto na tę okazję zjeść coś pysznego i… dającego szczęście! Okazuje się, że ser plasuje się na szczycie listy produktów spożywczych, które zawierają w sobie największe ilości aminokwasu stymulującego wytwarzanie czystego szczęścia! Przedstawiamy przepis na pyszną roladę serową z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami!
SKŁADNIKI:
ROLADA:
* ser żółty Gouda Serenada – 330g
* jogurt grecki – 3 łyżki
* jajko rozm. M – 4 szt
FARSZ:
* filet z kurczaka – ok. 500 g
* świeży szpinak – 100 g
* biała cebula – 1 szt
* suszone pomidory w oleju – 100 g
* czosnek – 2 ząbki
* masło min. 82% – 1 łyżka
* sól, pieprz, chili, papryka słodka
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Jajka lekko ubijamy, dodajemy jogurt grecki oraz starty ser żółty Gouda Serenada, mieszamy, a następnie wykładamy równomiernie na blachę (22 x26) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 17-20 minut w 160 (z termoobiegiem) , wyjmujemy, delikatnie odrywamy papier i odwracamy. Lekko studzimy.
Filet z kurczaka kroimy na plastry (kotlety), rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką.
Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory.
Na lekko wystudzone ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy w roladę (ciasno).
Układamy na blasze i pieczemy ok. 35 minut / 160 C.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, ekspertki kulinarnej marki Serenada, autorki bloga „Ostra na Słodko”