Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym
19 października, 2017Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym
Składniki:
– pomidory 2 średnie szt.
– liście szpinaku 1 opakowanie
– jajko 2 szt.
– mąka ½ szklanki
– proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
– czosnek 2 ząbki
– krewetki koktajlowe 2 garście
– Jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)
– sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
– olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.
Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy