Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Dania z ryb / Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym
 Dania z ryb,

Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

19 października, 2017

Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Składniki:

– pomidory                                        2 średnie szt.

– liście szpinaku                              1 opakowanie         

– jajko                                                 2 szt.

– mąka                                                ½ szklanki

– proszek do pieczenia                  2 płaskie łyżeczki

– czosnek                                           2 ząbki

– krewetki koktajlowe                   2 garście

– Jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)                                     

– sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

– olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.

Smacznego!


Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Inne Artykuły: