Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Desery, ciasta i ciasteczka / Pyszne tartaletki z nadzieniem maślano-cytrynowym i owocami

Pyszne tartaletki z nadzieniem maślano-cytrynowym i owocami
 Desery, ciasta i ciasteczka,

Pyszne tartaletki z nadzieniem maślano-cytrynowym i owocami

9 maja, 2017

Kruche tartaletki wypełnione po brzegi wyśmienitym kremem sprawdzą się jako słodka niespodzianka na przyjęciu dla gości lub jako urozmaicenie porannej kawy.  Cytrynowo – maślana nuta nadzienia, a na górze, Wasze ulubione, sezonowe owoce –  istna bomba przyjemności, która należy się każdemu!

Składniki:

– masło domowego wyrobu na bazie 3 Śmietanek 42% 250g  (np. „OSM Piątnica”)

– jajka                                                        3 szt.

– cukier                                                     1 szklanka

– cukier waniliowy                                  2 łyżeczki

– sok z cytryny                                         2 łyżeczki 

– starta skórka cytrynowa                     2 łyżeczki

– kruche tartaletki                                         

– ulubione świeże owoce

Wykonanie domowego masła:

Trzy schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Wykonanie kremu:

Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami pod koniec ubijania szklankę cukru i cukier waniliowy. Na koniec dodać żółtka jajek i jeszcze przez chwilę ubijać. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem. Do utartego masła, małymi porcjami dodawać wcześniej ubite białka i dalej ucierać do całkowitego połączenia. Do gotowego kremu dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową i dokładnie wszystko razem wymieszać.

Gotowe tartaletki wypełnić gotowym kremem, a na wierzch wyłożyć ulubione owoce.

Smacznego!


Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Sprawdź też: 

Domowe lody śmietankowo-jagodowe

Desery ze szparagami

Tartinki z jeżynami i bezą

Inne Artykuły: