Pyszne śniadanie na bazie nasion Chia
29 września, 2016Jak pysznie, modnie i zdrowo zacząć dzień? Spraw, żeby Twój poranek był wyjątkowy i zamiast ciężkiego śniadania złapanego w biegu, postaw na pełnowartościowe produkty podane w piękny sposób. Nasza propozycja to połączenie wszystkiego co najlepsze w tym sezonie, czyli nasiona Chia, bezglutenowe płatki owsiane i rabarbar!
Składniki:
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli
- ½ szklanki posiekanych daktyli bez pestek
- 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
- 2 łyżki nasion Chia
- 2 łodygi rabarbaru pokrojone w kostkę
- ½ szklanki syropu z agawy
Przygotowanie
Cały proces należy zacząć wieczorem poprzedniego dnia: Umieść mleko migdałowe, sól, ekstrakt z wanilii i daktyle w blenderze i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie połącz powstałą masę z płatkami owsianymi i nasionami Chia w dużej misce. Przełóż do małych słoiczków lub salaterek i zostaw na noc w lodówce.
Kolejny krok to przygotowanie musu z rabarbaru. Pokrojone w kostkę łodyki przełóż do głębokiego naczynia i zalej syropem z agawy. Zostaw w ten sposób na minimum 4 godziny w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia rano należy odcedzić soki, które przez noc puścił rabarbar i gotować je w rondelku maksymalnie 5 minut. Gdy dojdzie do wrzenia, zredukuj temperaturę i dodaj kostki rabarbaru, po czym ponownie doprowadź masę do zagotowania. Przełóż do miski i zaczekaj do momentu ostudzenia.
Czas na wyjęcie z lodówki wcześniej przygotowanej masy na bazie nasion Chia. Do każdej porcji dodaj dwie łyżeczki musu z rabarbaru i… voila! Twoje zdrowe śniadanie w stylu „chic” gotowe.