Pyszna leśna uczta, czyli rozpoczynamy sezon na grzyby!
13 września, 2017Niewątpliwie, jesień w kuchni kojarzy nam się przede wszystkim z grzybami. Te największe skarby lasów wczesnej jesieni możemy kosztować na wiele sposobów. Jakie rodzaje grzybów znajdziemy w polskich lasach, na co zwracać uwagę przy ich zbieraniu oraz z czym najlepiej je zestawiać w kuchni? Zdradzamy Wam to, co o grzybach wiedzieć powinniście oraz podajemy kilka przepisów na dania z grzybami!
W polskich lasach spotkamy aż kilka tysięcy gatunków grzybów, w tym wiele jadalnych. Dużym zainteresowaniem cieszą się przede wszystkim prawdziwki, maślaki, podgrzybki i kurki. Prawdziwek to istny król, a to wszystko za sprawą jego charakterystycznego aromatu, który uwydatnia się podczas procesu suszenia. Wspomniane maślaki to także jedne z ulubieńców grzybiarzy. Co istotne, wszystkie z tego gatunku to grzyby jadalne. Nie poleca się ich suszyć, ale za to smażone, gotowane czy duszone, smakują wybornie.
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią prawdziwy wysyp kolejnych wspaniałych grzybów – podgrzybków. Występują one w różnych typach lasów i na ich odmiennych płaszczyznach. Dlatego warto się rozglądać, bo nigdy nie wiemy, gdzie możemy je spotkać. Podgrzybki są jednymi z najbardziej popularnych grzybów jadalnych w Polsce. Jedni je marynują, a drudzy zapiekają i dodają do makaronów. Bez podgrzybków nie wyobrażamy sobie także regionalnej kuchni i Bożego Narodzenia, kiedy to królują w kapuście czy pierogach.
Pieczarki bez trudu znajdziemy w każdym sklepie, jednak wszystkim tym, którzy poszukują ich także w lasach radzimy być bardzo ostrożnym. Łatwo pomylić je np. ze śmiertelnie trującym muchomorem. Stąd nasza rada:
Jeśli nie jesteście pewni czy dany grzyb jest jadalny, udajcie się do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Tam znajdziecie specjalistów, którzy pomogą ustalić, czy możecie zajadać się swoimi zdobyczami.
Teraz gdy już wiemy co nieco o grzybach, nadeszła pora aby przyrządzić z nich coś pysznego. Oto kilka propozycji kulinarnych na proste i smaczne dania.
Tarta z grzybami
Składniki:
Ciasto:
– Masło (np. Ekstra od OSM Piątnica) 150g
– mąka 300g
– żółtko 2 szt.
– woda 100ml
– sól do smaku
Pozostałe składniki:
– Śmietanka 42%od OSM Piątnica 100ml
– Śmietana 18% od OSM Piątnica 1 łyżka na porcję
– cebula 1 średnia sztuka
– masło 1 łyżka
– podgrzybek świeży lub mrożony 250g
– kurki świeże lub mrożone 250g
– pieczarka świeża 6 średnich sztuk
– mąka 1 łyżeczka
– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st. C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni. Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Składniki:
– Śmietana 18% (np. od OSM „Piątnica”) 250g
– Masło Ekstra „Piątnica” 2 łyżki
– makaron tagliatelle 250g
– świeże borowiki 500g
– cebula 1 średnia szt.
– mąka pszenna 1 łyżeczka
– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
– sos sojowy 1 łyżeczka
– świeży rozmaryn 1 gałązka
Wykonanie:
Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić
i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać. Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.
Smacznego!
Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami
Instagram/ @fotokulinarnie
Składniki:
– Śmietana 18% % (np. od „Piątnica”) 330g
– wywar kostno-jarzynowy 2l
– grzyby suszone 50g
– podgrzybek świeży lub mrożony 350g
– kurki świeże lub mrożone 200g
– ziemniaki 4 średnie szt.
– cebula 2 średnie
– olej 3 łyżki
– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
– mąka pszenna 1 płaska łyżka
– natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości. Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
Przepisy poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Sprawdź też:
Przepis na naleśniki z grzybami
Idealny na imprezę – quiche z kurkami i świeżym cząbrem