Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Kuchnia wegetariańska / Pyszna leśna uczta, czyli rozpoczynamy sezon na grzyby!

Pyszna leśna uczta, czyli rozpoczynamy sezon na grzyby!
 Kuchnia wegetariańska,

Pyszna leśna uczta, czyli rozpoczynamy sezon na grzyby!

13 września, 2017

Niewątpliwie, jesień w kuchni kojarzy nam się przede wszystkim z grzybami. Te największe skarby lasów wczesnej jesieni możemy kosztować na wiele sposobów. Jakie rodzaje grzybów znajdziemy w polskich lasach, na co zwracać uwagę przy ich zbieraniu oraz z czym najlepiej je zestawiać w kuchni? Zdradzamy Wam to, co o grzybach wiedzieć powinniście oraz podajemy kilka przepisów na dania z grzybami!

W polskich lasach spotkamy aż kilka tysięcy gatunków grzybów, w tym wiele jadalnych. Dużym zainteresowaniem cieszą się przede wszystkim prawdziwki, maślaki, podgrzybki i kurki. Prawdziwek to istny król, a to wszystko za sprawą jego charakterystycznego aromatu, który uwydatnia się podczas procesu suszenia. Wspomniane maślaki to także jedne z ulubieńców grzybiarzy. Co istotne, wszystkie z tego gatunku to grzyby jadalne. Nie poleca się ich suszyć, ale za to smażone, gotowane czy duszone, smakują wybornie.

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią prawdziwy wysyp kolejnych wspaniałych grzybów – podgrzybków. Występują one w różnych typach lasów i na ich odmiennych płaszczyznach. Dlatego warto się rozglądać, bo nigdy nie wiemy, gdzie możemy je spotkać. Podgrzybki są jednymi z najbardziej popularnych grzybów jadalnych w Polsce.  Jedni je marynują, a drudzy zapiekają i dodają do makaronów. Bez podgrzybków nie wyobrażamy sobie także regionalnej kuchni i Bożego Narodzenia, kiedy to królują w kapuście czy pierogach.

Pieczarki bez trudu znajdziemy w każdym sklepie, jednak wszystkim tym, którzy poszukują ich także w lasach radzimy być bardzo ostrożnym. Łatwo pomylić je np. ze śmiertelnie trującym muchomorem. Stąd nasza rada:

Jeśli nie jesteście pewni czy dany grzyb jest jadalny, udajcie się do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Tam znajdziecie specjalistów, którzy pomogą ustalić, czy możecie zajadać się swoimi zdobyczami.

Teraz gdy już wiemy co nieco o grzybach, nadeszła pora aby przyrządzić z nich coś pysznego. Oto kilka propozycji kulinarnych na proste i smaczne dania.

Tarta z grzybami

 

Składniki:

Ciasto:

– Masło (np. Ekstra od OSM Piątnica)    150g

– mąka                                                      300g

– żółtko                                                     2 szt.

– woda                                                     100ml

– sól do smaku

Pozostałe składniki:

– Śmietanka 42%od OSM Piątnica           100ml

– Śmietana 18% od OSM Piątnica             1 łyżka na porcję

– cebula                                                              1 średnia sztuka

– masło                                                               1 łyżka

– podgrzybek świeży lub mrożony            250g

– kurki świeże lub mrożone                        250g

– pieczarka świeża                                          6 średnich sztuk

– mąka                                                                1 łyżeczka

– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st. C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni. Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

Składniki:

– Śmietana 18%  (np. od OSM „Piątnica”)     250g

– Masło Ekstra „Piątnica”                                    2 łyżki

– makaron tagliatelle                                            250g

– świeże borowiki                                                  500g

– cebula                                                                    1 średnia szt.

– mąka pszenna                                                    1 łyżeczka

– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy               do smaku

– sos sojowy                                                          1 łyżeczka

– świeży rozmaryn                                              1 gałązka

Wykonanie:

Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić
i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać. Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

Smacznego!

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

Instagram/ @fotokulinarnie

Składniki:

– Śmietana 18% %  (np. od „Piątnica”)    330g     

– wywar kostno-jarzynowy                          2l

– grzyby suszone                                             50g

– podgrzybek świeży lub mrożony            350g

– kurki świeże lub mrożone                       200g

– ziemniaki                                                      4 średnie szt.

– cebula                                                             2 średnie

– olej                                                                   3 łyżki

– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku

– mąka pszenna                                             1 płaska łyżka                                           

– natka pietruszki

Wykonanie:

Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.

Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości.  Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!

Przepisy poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Sprawdź też:
Przepis na naleśniki z grzybami
Idealny na imprezę – quiche z kurkami i świeżym cząbrem

Inne Artykuły: