
Inspirander poleca
Strona główna / Zdrowe przepisy / Zielono mi, czyli 5 wiosennych przepisów ze szparagami w roli głównej
Wiosna zachwyca nie tylko słońcem i rozkwitającą przyrodą, ale też sezonowymi warzywami i owocami. Właśnie rozpoczął się sezon na szparagi, które są prawdziwą skarbnicą witamin i błonnika. Słyną ze swojej niskokaloryczności i cennych właściwości zdrowotnych, które sprawiają, że szparagi bezapelacyjnie zalicza się do superfood. Poznaj 5 wiosennych przepisów ze szparagami w roli głównej!
Tarta ze szparagami i kozim serem – składniki:
500 g szparagów
ciasto francuskie (gotowy spód)
250 g śmietany
2 jajka
200 g koziego sera
1 czerwona cebula
łyżka oliwy z oliwek
pieprz, sól
25 g orzechów włoskich
opcjonalnie mak
Tarta ze szparagami i kozim serem – sposób przygotowania:
Wyłóż ciasto francuskie na foremkę do tarty, nakłuj widelcem i piecz ok. 10 minut w temperaturze zgodnej z instrukcją. Pokrój szparagi na kawałki (ok. 5 cm) i gotuj we wrzątku ok. 4 minut. Drobno posiekaną cebulę podsmaż na oliwie. Wyłóż szparagi, cebulę i posiekane orzechy na dno ciasta. Kawałki koziego sera wymieszaj ze śmietaną i jajkami do uzyskania jednolitej masy, a następnie pokryj nią szparagi, dopraw pieprzem i solą. Piecz ok. 30 min w 190ºC.
Sałatka ze szparagami i serem feta – składniki:
pęczek szparagów
100 g sera typu feta
świeża bazylia
4 łyżki octu winnego
5 łyżeczek oliwy z oliwek
Sałatka ze szparagami i serem feta – sposób przygotowania:
Ugotuj szparagi we wrzątku ok. 20-25 minut, następnie odsącz i wyłóż na talerz. Pokrój fetę w kostkę i obsyp nią szparagi. Wymieszaj ocet winny z oliwą i polej sałatkę otrzymanym sosem. Pokrój świeżą bazylię i wymieszaj z sałatką lub udekoruj talerz. Smacznego!
Zupa krem ze szparagów i ziemniaków – składniki:
750 ml bulionu
natka pietruszki
2 ziemniaki
400 g szparagów
1 cebula
mleko
Zupa krem ze szparagów i ziemniaków – sposób przygotowania:
Obierz i pokrój ziemniaki oraz cebulę. Wszystkie składniki poza mlekiem wrzuć do gotującego się bulionu i gotuj 20 minut. Na koniec zmiksuj dokładnie całość i dodaj mleko. Zupę krem ze szparagów podawaj w pięknych kamionkowych miseczkach HOUSE DOCTOR z serii Lake Green.
Sałatka z grillowanymi szparagami i mozzarellą – składniki:
pęczek szparagów
garść suszonych pomidorów
rukola
pół małej czerwonej cebuli
kulki mozzarelli
pomidorki koktajlowe
sos vinaigrette
Sałatka z grillowanymi szparagami i mozzarellą – sposób przygotowania:
Umyj szparagi, odłam twarde końcówki, pokrój na kawałki 4 cm. Podsmaż na patelni grillowej przez kilka minut, a następnie ostudź. Odsącz mozzarellę, pokrój suszone pomidory, pomidorki koktajlowe i cebulę – wymieszaj wszystkie składniki ze szparagami. Na dużym talerzu ułóż rukolę, następnie szparagi i resztę składników, na koniec polej sosem vinaigrette.
Smoothie ze szparagów – składniki:
2 szparagi
1 banan
mały ogórek
szczypta pieprzu cayenne
Smoothie ze szparagów – sposób przygotowania:
Zblenduj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy wody lub kostki lodu. Odchudzający i detoksykacyjny koktajl ze szparagów idealny na wiosnę! Na zdrowie!
Tekst: Monika Laskowska-Baszak
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia