Przepisy na pyszną Wielkanoc bez glutenu
22 marca, 2017Święta Wielkanocne to czas, który spędzamy z rodziną delektując się smakiem tradycyjnych, polskich dań. Nie wyobrażamy sobie świętowania bez uroczystego śniadania z żurkiem, czy słodkości w postaci pysznych bab. Co jednak w sytuacji, kiedy z naszej diety musimy wyłączyć produkty zawierające gluten? Jak wtedy przygotować Wielkanocne potrawy, by były nadal smaczne?
BEZGLUTENOWA BABKA WIELKANOCNA
Ilość porcji: ok. 10
Kaloryczność: 1 porcja/ 223 kcal
Składniki:
6 Jajek
60g masła
45g mleka kokosowego
2 średniej wielkości obrane marchewki
2 średnie banany
250g mąki kasztanowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
sok z ½ cytryny
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Marchewki ścieramy na tarce i miksujemy blenderem z obranymi bananami, aż się połączą w jednolitą masę. W misie mikserem ubijamy jajka ze szczyptą soli do momentu, aż się spienią i znacznie wzrośnie ich objętość. Następnie dodajemy do siebie ubite jajka z rozpuszczonym masłem, mlekiem kokosowym i puree marchewkowo-bananowym – tak, by wszystkie składniki się połączyły. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy do miski z mokrymi składnikami. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą przy pomocy łyżki lub szpatułki. Kolejno dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylewamy do silikonowej foremki na babkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy babkę z formy i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
WIELKANOCNY ŻUREK BEZ GLUTENU
Ilość porcji: ok. 6
Kaloryczność: 1 porcja/ 200 kcal
Składniki:
ZAKWAS BEZGLUTENOWY:
250ml wody
50g mąki kasztanowej
2 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
ŻUREK:
600ml wywaru z warzyw
600ml wody z kiszonych ogórków
250ml zakwasu kasztanowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego chrzanu
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 puszka mleka kokosowego
500g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
4 jajka
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Zakwas:
Do wyparzonego, ostudzonego słoika wsypujemy mąkę kasztanową i ciągle mieszając zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy. Krawędź słoika przykrywamy gazą i mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż skwaśnieje. Wystarczą trzy dni.
Żurek:
Do zagotowanego wywaru warzywnego dodajemy wodę spod ogórków, chrzan i zakwas kasztanowy. Przyprawiamy pieprzem, czosnkiem roztartym w moździerzu z solą i suszonym majerankiem. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez 15 minut, następnie dodajemy ziemniaki i ugotowane na twardo jajka.
Przepis poleca: Jerzy Pasikowski, kucharz programu edukacyjnego ,,Żyj smacznie i zdrowo”