Przepisy na desery z wiśniami
29 czerwca, 2017Kuszą intensywną czerwienią skórki, zapowiadają wakacje i są przepyszne! Wiśnie, bo o nich mowa, to jeden z wielu darów lata. Właśnie rozpoczynamy na nie sezon. Lekko kwaskowe i słodkie w smaku są niezastąpionym składnikiem wakacyjnych deserów w każdej postaci. Sprawdźcie nasze propozycje na wykorzystanie tych owoców w Waszej kuchni!
Całoroczne wiśniowe szaleństwo
Wiśnie, jako jedne z nielicznych sezonowych owoców, nie tracą swoich właściwości prozdrowotnych w czasie przetwarzania. Jeśli więc sztuka przygotowywania dżemów, konfitur i frużeliny nie jest Wam obca, możemy cieszyć się smakiem i działaniem leczniczym wiśni przez cały rok. Słodko-kwaśny smak owoców będzie doskonale wydobywał walory serów czy mięs. Cieplutkie grzanki z chrupiącą skórką, przygotowane z bagietek do odpieku, posmarowane wiśniową konfiturą, z dodatkiem sera pleśniowego i pestek dyni będą świetnym dodatkiem, np. do wakacyjnych spotkań przy grillu!
Małe pyszności
Lato bez wątpienia ma smak wiśni, dlatego nie zamykajcie ich jedynie w przetworach. Niech staną się główną bazą przygotowując desery, ciasta i torty na przyjęcia w ogrodzie. Mogą to być np. lekkie, słodkie, ale i delikatnie kwaskowe kremy wiśniowe, które w prosty sposób przygotujeciedodając do tradycyjnego, śmietanowego kremu kilka zblendowanych wiśni lub kilka łyżek samego soku z wiśni. Jeśli chcecie w krótkim czasie podać letni deser, wcale nie musicie samodzielnie piec od A do Z. Wystarczy, że wcześniej przygotowanym kremem wiśniowym udekorujecie gotowe Babeczki drożdżowe z budyniem waniliowym lub z kakao od Dan Cake. Elegancji takim słodkościom dodadzą z pewnością kandyzowane wiśnie, które możecie przygotować sami! Po wydrylowaniu, owoce gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut w gęstym syropie na bazie wody i cukru, zostawiamy do ostygnięcia nawet na całą noc, a potem podsuszamy w piekarniku w 50°C. Wiśnie są gotowe, gdy przestają się kleić. Te naturalne, domowe cukiereczki to gustowna i smaczna ozdoba!
Równie szybkim, słodkim i zarazem orzeźwiającym deserem na letnie dni będą mini babeczki z kremem miętowym i wiśniami. Wystarczy, że do klasycznego kremu na bazie kremówki i serka mascarpone dodamy likier miętowy i kilka listków mięty. Potem wystarczy już tylko napełnić Mini babeczki kruche do nadzień słodkich i udekorować całość świeżymi wiśniami, by w mgnieniu oka przygotować ponad 20 słodkich babeczek! Pycha!
A w roli głównej…
Mini babeczki czy smakowite, chrupiące bagietki z wiśniowymi dodatkami to świetne desery i przekąski na każde, letnie popołudnie. Na niedzielne spotkania w większym gronie i specjalne okazje zdecydowanie największe wrażenie na naszych gościach zrobi lekki dwusmakowy, śmietankowo-czekoladowy tort ze świeżymi wiśniami. Puszyste, gotowe spody tortowe to gwarancja udanego letniego deseru, który przygotujemy w dwa kwadranse. Spody tortowe wystarczy przełożyć kremami i dodać wydrylowane wiśnie, by cieszyć się pysznym, lekkim smakiem letniego deseru.
Sprawdź też:
Pyszne lody na bazie zielonej herbaty
DIETA ARBUZOWA – 5 pomysłów na pyszności z arbuzem
5 pomysłów na fit słodycze