Przepisy na dania z makaronem na jesień
3 listopada, 2017Jesień rozgościła się już na dobre – dni są coraz krótsze, a temperatura coraz niższa. Ale ta pora roku ma też swoje uroki, z których warto korzystać. W pogodne dni, podczas spacerów albo rowerowych wycieczek łapmy ostatnie promienie ciepłego słońca, a deszczowy weekend spędźmy w gronie bliskich i przyjaciół na wesołych grach i wspólnym biesiadowaniu. Żeby jeszcze bardziej ocieplić atmosferę, przygotujmy rozgrzewające potrawy – z kolorowymi, pełnymi witamin sezonowymi warzywami i innymi, wartościowymi składnikami. Jest wiele sposobów na to, by pokochać jesień! Przedstawiamy proste i szybkie, rozgrzewające dania z makaronem.
Potrawy z makaronem – smaczny sposób na jesień
Zadbajmy o to, by dania były nie tylko smaczne, ale też pożywne i uzupełniły naszą dietę w wartościowe składniki. Znakomitym dodatkiem do rozgrzewających jesiennych potraw jest makaron. Jego liczne kształty urozmaicą menu i dostarczą nam jeszcze więcej inspiracji do stworzenia pysznych potraw. Wybierzmy ten wysokiej jakości, np. od Lubelli – doskonale uzupełni i podkreśli smak sezonowych produktów oraz innych składników naszego dania. Makarony Lubella powstają bowiem tylko z najwyższej jakości pszenicy, dzięki czemu są należycie twarde i doskonale sprężyste. Z kolei specjalny proces suszenia gwarantuje, że po ugotowaniu nie skleją się, zachowają swój piękny kolor i wyjątkowy smak. To doskonały sposób na pyszną jesień!
Proponujemy 2 smaczne dania na jesienny stół: polędwicę z rosołu z makaronem krajanka i warzywami oraz pikantne spaghetti z kiełbasą pepperoni i ricottą.
Polędwica z rosołu z makaronem i warzywami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
Makaron np. Lubella Krajanka 1 opakowanie
polędwica wołowa 600g
kapusta włoska ¼ sztuki
marchewka 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1 bulwa
1 jabłko
natka pietruszki
chrzan np. Krakus 1 słoiczek
koncentrat bulionu drobiowego np. Krakus 0,5l
liść laurowy i ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polędwicę oczyść i pokrój na 4 grube plastry, posól i popieprz. Warzywa pokrój na kawałki i ugotuj w rosole przez ok. 15 minut – z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj polędwicę i podgrzej przez ok. 1-2 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Utrzyj jabłko na tarce i wymieszaj z chrzanem. W zależności od tego jaką lubisz polędwicę (krwistą lub nie) trzymaj ją przed podaniem odpowiednio długo w gorącym rosole – ale nie gotuj, bo będzie twarda. Odcedź warzywa z rosołu. Podawaj z gorącym makaronem, warzywami posypanymi posiekaną natką i polędwicą przekrojoną na pół oraz z sosem chrzanowo-jabłkowym obok.
Pyszne, jesienne danie gotowe! Smacznego!
Spaghetti z kiełbasą pepperoni i ricottą
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
Makaron spaghetti np. Lubella Spaghetti 1 opakowanie
pepperoni 300g
ricotta 1 opakowanie
cebula 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
ostra papryczka chili 1 sztuka
świeże oregano albo tymianek do podania
pomidory krojone np. Łowicz 1 puszka
olej rzepakowy 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełbasę pepperoni pokrój w kostkę i przesmaż ok. 3 minuty na łyżce oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż jeszcze ok. 2 minuty, a następnie dodaj papryczkę chili, pomidory i gotuj ok. 15 minut. Cukinię pokrój w drobną kostkę i przesmaż bardzo szybko na mocno rozgrzanej patelni – maksymalnie 2-3 minuty. Dodaj sos pomidorowy z pepperoni i zagotuj. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem, w ostatniej chwili dodaj ricottę i rozłóż na talerze. Polej odrobiną oliwy extra virgin i udekoruj ziołami.
Rozgrzewające, pikantne spaghetti zrobione! Skosztuj!
Sprawdź też:
Prosty i szybki pomysł na obiad – czyli dania jednogarnkowe
Wyśmienite przepisy na dania z kurczakiem
Tagliatelle carbonara