

Dzieci gotują
Strona główna / Zdrowe przepisy / Przepis na zupę dyniowo-soczewicową z twarożkiem
Jesienią każdy z nas stawia w pierwszej kolejności na dania rozgrzewające, które w znaczny sposób poprawią nam nastrój. Coraz większą popularnością na naszych stołach cieszy się niewątpliwie dynia, która ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Nie tylko jest bogata w cynk, lecz również ma właściwości przeciwpasożytnicze i bakteriobójcze. W niniejszym artykule prezentujemy pięciogwiazdkowy przepis na zupę dyniowo-soczewicową z twarożkiem. Ta potrawa z dynią w roli głównej z pewnością przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym łasuchom!
Składniki:
1 łyżka oliwy,
1 posiekany por,
1 rozgnieciony ząbek czosnku,
2 filiżanki obranej, pozbawionej nasion dyni,
2 obrane ziemniaki,
pół filiżanki opłukanej, czerwonej lub białej soczewicy,
500 ml bulionu jarzynowego albo drobiowego,
1 filiżanka twarożku typu grani,
1 liść laurowy
szklanka uprażonych pestek dyni do smaku.
Wykonanie:
Por podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, warzywa i soczewicę. Dokładnie wymieszać. Wlać bulion, dodać liść laurowy i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 30 minut, aż składniki będą miękkie. Lekko przestudzić i zmiksować blenderem na krem, stopniowo dodając twarożek. Uprażyć pestki dyni do dekoracji. Podawać na gorąco z pestkami dyni i grzankami.
Tekst: Klaudia Bilska
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia