Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Przepis na wegańskie bułeczki Hot Cross Buns

 Desery, ciasta i ciasteczka,

Przepis na wegańskie bułeczki Hot Cross Buns

27 marca, 2021

Angielskie bułeczki Hot Cross Buns z charakterystycznym i symbolicznym krzyżykiem to wielkanocny klasyk z rodzynkami, przyprawami korzennymi i kandyzowaną skórką pomarańczy, spożywany w Wielki Piątek nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale też w Australii, Kanadzie czy Stanach Zjednoczonych. Aromatyczne bułeczki Hot Cross Buns, polane lukrem, zachwycą swoim smakiem zarówno najmłodszych, jak i starszych członków rodziny.

Przepis na wegańskie bułeczki Hot Cross Buns – składniki

Zaczyn

200 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka (4 g) suchych drożdży
120 ml wody

Ciasto

1,5 łyżki (6 g) suchych drożdży

300 g mąki pełnoziarnistej
100 g syropu klonowego
1 łyżka glutenu
180 ml mleko migdałowe, letnie
2 łyżki masła z orzechów nerkowca lub masło migdałowe + 2 łyżki wody
200 g wiórków czekoladowych
2 łyżki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 duża pomarańcza, skórka i sok 

100 g  rodzynek
100 g suszonej żurawiny lub większej ilości rodzynek
1 łyżka aquafaby (płyn, woda po gotowaniu strączków) + 1 łyżka mleka do posmarowania

Na krzyżyki

60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
wystarczająca ilość wody, aby uzyskać gęstą, dającą się wyrabiać masę

Na polewę
2 łyżki cukru (cukier kokosowy)
2 łyżki wrzącej wody

IG @sarah_fel

PODCZAS PRZYGOTOWYWANIA WEGAŃSKICH BUŁECZEK HOT CROSS BUNS MOGĄ PRZYDAĆ CI SIĘ NASTĘPUJĄCE AKCESORIA

199,00 
65,00 
42,00 
76,00 
76,00 
81,00 
IG @eds_bred

Przepis na wegańskie bułeczki Hot Cross Buns – sposób przygotowania

Wskazówka: Zacznij wieczorem poprzedniego dnia

1. Do ciepłej wody dodaj drożdże (mogą być świeże lub suszone) oraz syrop klonowy. Energicznie wymieszaj drożdżową mieszankę i pozostaw na ok. 10 minut. Następnie przygotuj pozostałe składniki zakwasu. Kiedy zobaczysz, że drożdże pracują, wsyp mąkę do miski i wymieszaj ją z wodą drożdżową, aż dobrze się połączy. Odstaw w temperaturze pokojowej na noc (12 h).
2. Wyciśnij pomarańczę i umieść sok wraz z suszonymi owocami w misce. Pozostaw je do namoczenia na noc. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i zachowaj ją na następny dzień.

Słodkości smakują najlepiej podane z aromatyczną kawą lub rozgrzewającą herbatą!

761,00 
625,00 
695,00 
75,00 
450,00 
112,00 

Przepis na wegańskie bułeczki Hot Cross Buns – sposób przygotowania

Następnego dnia:
1. Wymieszaj masło z nerkowców z wodą, aż będzie kremowe i dodaj wszystkie składniki, łącznie z zakwasem, do mąki w misce – zmiksuj hakiem do wyrabiania ciasta. Następnie ugniataj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę – w  tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.

2. Dodaj owoce i skórkę z pomarańczy. Ponownie krótko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Uformuj z nich bułeczki. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, która zmieści się w lodówce. Pozostaw bułeczki przykryte w ciepłym miejscu na około 30 minut, a następnie włóż je na noc do lodówki.

3. Następnego dnia możesz wyjąć bułki z lodówki i pozwolić im ogrzać się do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 185°C. Pokryj bułki mieszanką aquafaby z mlekiem migdałowym i piecz przez ok. 25 minut. Co jakiś czas sprawdzaj kolor bułek. Nie powinny być ani zbyt ciemne, ani zbyt jasne.

IG @myhomestylelife

Świeżo upieczone wielkanocne bułeczki Hot Cross Buns będą się przepięknie prezentowały na talerzykach od naszych najlepszych skandynawskich marek!

383,00 
36,00 
39,00 
52,00 
35,00 
225,00 
IG @davidloftus

Przepis na wegańskie bułeczki Hot Cross Buns – sposób przygotowania

4. Aby zrobić krzyżyki, wymieszaj mąkę z wodą, aż uzyskasz ciasto nadające się do robienia rurek. Na wierzchu każdej bułki ułóż krzyżyk z ciasta. Piecz bułki przez około 20 minut. Nie powinny być ani zbyt ciemne, ani zbyt jasne.

5. Aby przygotować polewę, zmiel cukier kokosowy, wymieszaj z odrobiną soku z cytryny i posmaruj bułeczki.

Wielkanocne bułeczki będą się pięknie prezentować na eleganckich talerzach MADAM STOLTZ, a w większych ilościach na paterze z klasycznej porcelany od marki LYNGBY PORCELÆN.

Tekst: Monika Laskowska-Baszak

Inne Artykuły: