Zaczyn
200 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka (4 g) suchych drożdży
120 ml wody
Ciasto
1,5 łyżki (6 g) suchych drożdży
300 g mąki pełnoziarnistej
100 g syropu klonowego
1 łyżka glutenu
180 ml mleko migdałowe, letnie
2 łyżki masła z orzechów nerkowca lub masło migdałowe + 2 łyżki wody
200 g wiórków czekoladowych
2 łyżki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 duża pomarańcza, skórka i sok
100 g rodzynek
100 g suszonej żurawiny lub większej ilości rodzynek
1 łyżka aquafaby (płyn, woda po gotowaniu strączków) + 1 łyżka mleka do posmarowania
Na krzyżyki
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
wystarczająca ilość wody, aby uzyskać gęstą, dającą się wyrabiać masę
Na polewę
2 łyżki cukru (cukier kokosowy)
2 łyżki wrzącej wody