Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Przepis na risotto dyniowe z cydrem, serem owczym i tatarem z ogórka

 Kuchnia wegetariańska,

Przepis na risotto dyniowe z cydrem, serem owczym i tatarem z ogórka

30 października, 2020

Risotto:

1,5 szklanki ryżu arborio

5 czerwonych cebulek szalotek

200 g dyni hokkaido

garść suszonych moreli

słodkie jabłko

150 g masła

kilka listków szałwii

500 ml soku jabłkowego

500 ml cydru jabłkowego

100 g sera pecorino


Tatar z ogórka:

4 ogórki gruntowe

3 łyżki orzeszków pinii

2 łyżki oleju z pestek dyni

4 listki szałwii

sól

pieprz 

Wykonanie:

Cebulę, dynię, morele i jabłko pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż cebulę z listkami szałwii. Dodaj ryż i smaż przez chwilę do momentu, aż ziarna ryżu się zeszklą. Następnie dodaj pozostałe dodatki: morele, jabłko i kawałki dyni. Dolej soku jabłkowego i zaczekaj, aż ryż wchłonie cały sok. Zacznij stopniowo dolewać cydr i cały czas mieszaj. Gdy cydr się wchłonie, ponownie wlej porcję płynu i mieszaj. Zmniejsz ogień. Na koniec dodaj ser i łyżkę masła.

Jako dodatek do całego dania, świetnie sprawdzi się orzeźwiający tatar z ogórka, będący alternatywą nudnych surówek.  Orzeszki pinii upraż na patelni i wsyp do miski. Z ogórków usuń pestki, pokrój ogórki w kostkę i dodaj do miski. Dolej olej z pestek dyni i dodaj kilka listków szałwii. Dopraw solą i pieprzem. Risotto podaj z tatarem z ogórka. 

Tekst: Klaudia Bilska 

Inne Artykuły: