Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Kuchnia wegetariańska / Przepis na naleśniki z grzybami

Przepis na naleśniki z grzybami
 Kuchnia wegetariańska,

Przepis na naleśniki z grzybami

6 września, 2017

Zbliża się jesień – a to oznacza, że zaczynamy sezon na grzybobranie! Te przepyszne dary lasu polskich są znakomitą bazą do wielu posiłków, których smak zachwyca. Przedstawiamy przepis na przepyszne naleśniki z grzybami!

Składniki na farsz:

– cebula                                                           1szt.

– olej rzepakowy                                           2 łyżki

– pieczarki                                                       500g

– podgrzybki świeże                                     500g 

– Śmietana 22% (np. od OSM Piątnica)150ml

– świeży tymianek                                         5-6 gałązek

– ser żółty                                                          150g

– sól, pieprz czarny do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe:

– mleko                                    300 ml

– mąka pszenna                    1 szklanka

– jajko                                       1 szt.

– sól, cukier do smaku

– olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.

Sposób przyrządzenia:  

Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.

Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej Śmietany 22%.

Smacznego!

Sprawdź też:

Placki ziemniaczane z cukinią
Bliny z łososiem na szybko
Ziemniaki pieczone w folii

Inne Artykuły: