Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Przepis na korzenny dżem dyniowo-pomarańczowy

 Dzieci gotują,

Przepis na korzenny dżem dyniowo-pomarańczowy

30 października, 2020

Składniki:

1 kg dyni

3 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze

sok z 1 cytryny

0,5 kg cukru trzcinowego

kawałek (około 2 cm) korzenia imbiru (+opcjonalnie cynamon do smaku).

 

Wykonanie:

Dynię wypestkować i pokroić na cząstki. Ugotować w szklance wody, na wolnym ogniu, przez około 20 minut. Pomarańcze obrać, pokroić na cząstki i dodać do gotującej się dyni. Skórki pomarańczy zachować, odkroić białe gorzkie części i pokroić w paseczki. W rondelku zagotować syrop z 0.5 szkl. wody i 2 łyżek cukru i wrzucić do niego pokrojone w paski pomarańczowe skórki. Poczekać aż zmiękną (ok. 15 min). Ugotowane owoce rozgnieść tłuczkiem. Dodać syrop ze skórkami, sok z cytryny i tarty imbir. Całość ponownie gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Opcjonalnie doprawić cynamonem, w zależności od potrzeb. Gotową konfiturę należy przelać do słoików i zawekować.  

Tekst: Klaudia Bilska 

Inne Artykuły: