![](https://inspirander.pl/wp-content/uploads/2020/02/stelton_kubek_termiczny_piaskowy_2.png)
Dzieci gotują
Strona główna / Zdrowe przepisy / Przepis na korzenny dżem dyniowo-pomarańczowy
Składniki:
1 kg dyni
3 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze
sok z 1 cytryny
0,5 kg cukru trzcinowego
kawałek (około 2 cm) korzenia imbiru (+opcjonalnie cynamon do smaku).
Wykonanie:
Dynię wypestkować i pokroić na cząstki. Ugotować w szklance wody, na wolnym ogniu, przez około 20 minut. Pomarańcze obrać, pokroić na cząstki i dodać do gotującej się dyni. Skórki pomarańczy zachować, odkroić białe gorzkie części i pokroić w paseczki. W rondelku zagotować syrop z 0.5 szkl. wody i 2 łyżek cukru i wrzucić do niego pokrojone w paski pomarańczowe skórki. Poczekać aż zmiękną (ok. 15 min). Ugotowane owoce rozgnieść tłuczkiem. Dodać syrop ze skórkami, sok z cytryny i tarty imbir. Całość ponownie gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Opcjonalnie doprawić cynamonem, w zależności od potrzeb. Gotową konfiturę należy przelać do słoików i zawekować.
Tekst: Klaudia Bilska
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia