Inspirander

Strona główna / Zdrowe przepisy / Przepis na canelloni z dynią i cynamonem

 Kuchnia wegetariańska,

Przepis na canelloni z dynią i cynamonem

30 października, 2020

Składniki:

400 g makaronu do canelloni

 

Sos:

3 puszki pomidorów

1 ząbek czosnku

szczypta szafranu

oliwa z oliwek

sól i pieprz

 

Farsz:

 ¾ szklanki kaszy jaglanej

2 szklanki puree z dyni

¼ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki chili

 ⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej

sól i pieprz

opcjonalnie: karmelizowane migdały 

Wykonanie:

Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez 1 minutę. Wlać pomidory, szafran, sól oraz pieprz i dusić przez 15 – 20 minut.

 

W międzyczasie przygotować kaszę jaglaną – kaszę przepłukać wrzątkiem, następnie gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie wodę.


Ugotowaną kaszę przełożyć do dużej miski, wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami farszu i krótko zmiksować blenderem, żeby farsz był gładki.


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka łyżek sosu pomidorowego, następnie połowę farszu przełożyć do grubego woreczka i uciąć jeden dolny róg – dziurka powinna być malutka, nie większa, niż canelloni. Przy pomocy woreczka wciskać do makaronowych rurek farsz, wszystkie rurki powinny być równo wypełnione. Napełnione cannelloni ułożyć na dnie naczynia i powtórzyć manewr z pozostałą połową farszu, aż do wyczerpania rurek.


Na tak przygotowane cannelloni wylać pozostały sos pomidorowy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Podawać gorące posypane świeżo zmielonym pieprzem i posiekanymi, karmelizowanymi migdałami.


Karmelizowane migdały są banalnie proste w przygotowaniu – wystarczy rozgrzać suchą patelnię, wysypać na nią posiekane migdały, a po chwili obsypać je odrobiną cukru trzcinowego. Kiedy cukier się rozpuści należy migdały dokładnie zamieszać i posypać nimi gotową zapiekankę.

Tekst: Klaudia Bilska 

Inne Artykuły: