Przecier jabłkowy
12 lipca, 2016Przecier jabłkowy zrobisz szybko i łatwo. To znakomita baza do wszelkich deserów z jabłkami – szarlotek, naleśników, ciast, kasz dla malucha i innych deserów. Przygotowany przecier jabłkowy możecie zjeść od razu, ale także zapasteryzować.
Składniki:
- 4 kg jabłek,
- 1 kg cukru,
- goździki i cynamon (jeśli lubisz),
- skórka z cytryny i pomarańczy.
Wykonanie:
Jabłka umyj, obierz ze skórki, pokrój na dowolnej wielkości kawałki. Ułóż je w dużym garnku. Zasyp jabłka cukrem i odczekaj z pół godziny, aż puszczą sok. Teraz podduś je na wolnym ogniu przez kilka minut, uprzednio dodaj przyprawy i skórkę z cytrusów.
Gotowy mus wkładaj do dokładnie umytych i wysuszonych słoiczków – im mniej miejsca zostawisz pod wekiem, tym lepiej. Pasteryzuj przez 15 minut.