Potrawy jednogarnkowe
14 października, 2014Chcesz zrobić smaczny i zdrowy obiad, ale brakuje ci czasu? Nie zdążyłaś nawet zrobić porządnych zakupów spożywczych? A może jesteś zmęczona i nie masz pomysłu, co podać na obiad? Postaw na danie jednogarnkowe. Nie jest czasochłonne, nie wymaga wymyślnych składników i zawsze się udaje.
Wszystko, co potrzebujesz, by zrobić smaczny jednogarnkowy obiad, znajdziesz pod ręką. Musisz mieć deskę do krojenia, nóż i oczywiście dobry garnek, który się nie przypala. Składniki też są proste – możesz wykorzystać, to, co zalega w lodówce, podsuszony kawałek sera lub kiełbasy, mocno dojrzałe pomidory. Świetnie sprawdzą się też mrożonki, więc warto pobuszować w zamrażarce. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na dania z jednego garnka, które nie wymagają większych zdolności kulinarnych, a smakują wybornie.
Leczo wegetariańskie
2 cukinie
3 papryki – idealnie, by każda była w innym kolorze
Cebula
Czosnek
Pieczarki
Sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka
2 łyżki oleju do smażenia
Składniki mogą być świeże lub mrożone. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej w garnku i wrzucamy paprykę, smażymy kilka minut, gdy zmięknie, dodajemy cebulę i czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek, po dwóch minutach wrzucamy pieczarki i cukinię. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy pomidory i czekamy, aż puszczą sok. Do smaku przyprawiamy leczo solą, pieprzem i ziołami (suszonymi lub świeżymi). Leczo to potrawa typowo sezonowa, najlepiej smakuje jesienią, gdy możemy je przygotować ze świeżych warzyw.
Czerwona fasola z kiełbasą
30 dag kiełbasy
1 cebula
Puszka czerwonej fasoli
3 ziemniaki
Natka pietruszki
3 pomidory lub łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oleju
Gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy te, które zostały nam z poprzedniego dnia. Ugotowane kroimy w ćwiartki i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Po kilku minutach wrzucamy do naszego garnka odsączoną fasolę z puszki i pokrojone pomidory lub łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie mieszamy, smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Gotowe danie posypujemy drobno pokrojoną pietruszką świeżą lub suszoną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub mieloną papryką.
Sałatka na ciepło z pomidorami i serem
Opakowanie makaronu (wstążeczki lub świderki)
Opakowanie pomidorów koktajlowych
Opakowanie sera mozzarella lub feta
Kilka łyżek oliwy z oliwek
Sól i pieprz
Bazylia lub oregano
Łyżka parmezanu
Nie masz czasu zrobić tradycyjnego sosu do spaghetti? Możesz ułatwić sobie zadanie i przygotować pyszną i zdrową sałatkę na ciepło. Ugotuj makaron i odcedź. Następnie do garnka wrzuć przekrojone na pół pomidorki cherry. Dodaj mozzarellę pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetę. Całość polej oliwą, dopraw przyprawami i ziołami (świeżymi lub suszonymi), posyp startym parmezanem lub innym twardym serem.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak przyrządzić idealną sałatkę?
Aromatyczne ciasto z polskich jabłek