
Pomysł na zielone warzywa
16 stycznia, 2018Instagram/@lillytrott
Chcesz jeść więcej zielonych warzyw, ale nie masz pomysłu na ich przygotowanie? Mimo pozorów zielone warzywa dają wiele możliwości! Możesz wykorzystać je do zup, past, pizzy, a nawet deserów i ciast! Przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie kilka pomysłów na zielone warzywa w Twojej kuchni.
Krem z zielonych warzyw z pistacjami
Instagram/@qchniaosobista
Taka zupa to prawdziwa bomba witaminowa! Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 1 por
- 1 garść liści szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g mielonego mięsa
- 2 łyżki oleju
- 1,5 litra bulionu
- pistacje do dekoracji
- sól
- pieprz
W garnku zeszklij cebulę, czosnek i drobno posiekany por. Następnie dodaj mięso mielone i ciągle mieszaj. Wrzuć pozostałe warzywa i zalej gorącym bulionem. Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw do smaku. Taki pomysł na zielone warzywa to idealna propozycja na lunch!
Zielone warzywa duszone w sosie maślanym
Instagram/@sajusukumar
Możesz je podawać jako dodatek do głównego dania lub jako samodzielną lekką potrawę. Składniki:
- 100 g masła
- 2 szalotki (lub 1 cebula), pokrojone w cienkie plasterki
- 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół
- 200 g zielonego groszku
- 2 pęczki zielonych szparagów, przyciętych i pokrojonych wzdłuż na 3 części
- 400 ml gorącego bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Szalotki lub cebulę wrzuć na rozgrzane masło i smaż na średnim ogniu. Następnie dodaj fasolkę i smaż przez 2 minuty. Dodaj szparagi oraz groszek i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Dopraw solą i pieprzem, polej maślanym sosem i delektuj się smakiem zielonych warzyw. Mamy nadzieję, że ten pomysł na zielone warzywa wykorzystacie niejednokrotnie w swojej kuchni!
Wege spaghetti z zielonymi warzywami
Instagram/@therealfoodsisters
Jeśli kochasz makaron na pewno posmakuje Ci nasz smaczny i szybki pomysł na zielone warzywa! Do przygotowania spaghetti w wersji wege potrzebujesz:
- 500g makaronu spaghetti
- 300g zielonej papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 60ml oliwy
- Łyżka posiekanego świeżego oregano
- Pęczek bazylii
- ¼ szklanki startego parmezanu
- Sól, pieprz
Makaron ugotuj, a czosnek podmaż na oliwie. Do tego dodaj paprykę i seler. Smaż aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj 2 łyżki wody i duś przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj oregano i bazylię. Do tak przygotowanego sosu przełóż ugotowany makaron i parmezan. Wymieszaj, a przed podaniem udekoruj listkami bazylii i parmezanem. Smacznego!
Mamy nadzieję, że wypróbujecie nasze pomysły na zielone warzywa. Na pewno jeszcze powrócimy do Was z innymi przepisami i inspiracjami!
Opracowanie: Edyta Paszkowska
Sprawdź też:
5 pomysłów na warzywa w kuchni
Warzywna sałatka oczyszczająca
Dlaczego warto jeść szparagi?