Pomidory z nadzieniem pieczarkowym
7 sierpnia, 2009Zapiekane pomidory z nadzieniem pieczarkowym możesz podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Możesz je robić w wersji zarówno wegetariańskiej (z pieczarkami), jak i z mięsem.
Składniki:
- 6 dużych, dojrzałych pomidorów,
- 1 pokrojona w kostkę cebula oraz dymka,
- 1/2 kg pieczarek (pokrojonych w plastry),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łużki świeżego posiekanego tymianku,
- kilka kromek zapieczonego chleba tostowego ( razowego),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- pieprz, sól,
- 3/4 szklanki wody.
Wykonanie:
Pomidory umyj, osusz. Pościnaj ich wierzchy i wydrąż miąższ. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, podsmaż na niej cebulę przez 4-5 minut. Dodaj pieczarki, tymianek i przyprawy.Smaż całość przez kolejne 10 minut, a następnie dodaj do niej pomidorowy miąż i sos sojowy.
Masą pieczarkową nadziewaj wydrążone pomidory. Na wierzch układaj kawałki chleba. Tak przygotowane pomidory wstaw do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiekaj przez 20 – 25 minut.
Dobry pomysł:
Przed końcem pieczenia posyp pomidory startym parmezanem.