Poczuj greckie słońce w swojej kuchni – przepis na spanakopitę!
25 kwietnia, 2017Piękne plaże, gorące słońce i pyszna kuchnia! To właśnie za to kochamy Grecję. Sekret ciekawych smaków i nietuzinkowych dań, których można spróbować w tym niezwykle słonecznym zakątku Europy, tkwi w miłości Greków do lokalnych produktów. Jednym z takich tradycyjnych przysmaków jest spanakopita. Danie to możemy przygotować na kilka sposobów: z ciasta filo lub z francuskiego, w formie większej, okrągłej lub formując małe, zgrabne pierożki. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, a zatem to świetna potrawa na spotkanie z przyjaciółmi czy też majówkowy piknik!
Greckie pierożki, czyli spanakopita z serem
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula
600 g świeżego szpinaku
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
1 jajko
250 g sera (np. Aldamer MSM Mońki)
sól i pieprz do smaku
gotowe ciasto francuskie
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy zacznie się rumienić, dodać szpinak, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość poddusić parę minut, żeby składniki zmiękły, a woda odparowała. Następnie ostudzić, dodać jajko i ser pokrojony w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o boku ok. 12cm. Na środek położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół, narożnik do narożnika, i skleić boki za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w 200oC przez ok. 20 minut.