Placki ziemniaczane z cukinią
30 września, 2009Placki ziemniaczane możesz zrobić z dodatkiem cukinii. Będą pyszne i delikatne w smaku dzięki obecności cukinii. To świetny pomysł na jesienny (ale nie tylko) obiad.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 1 średniej wielkości cukinia;
- 1 duża cebula;
- 2 jajka;
- 1 łyżka mąki;
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Obierz i umyj ziemniaki, z młodej cukinii nie musisz usuwać skórki. Utrzyj ziemniaki na wiórki średniej wielkości, odstaw na chwilę aż masa wypuści sok. Odlej jego nadmiar. Na tej samej tarce utrzyj cukinię oraz cebulę i zmieszaj z ziemniakami. Do masy dodaj jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni. Gotowe placki podawaj ze śmietaną.
Dobry pomysł: do placków możesz podać także sos czosnkowy lub koperkowy – z łatwością zrobisz je dodając do gęstej śmietany posiekany drobno czosnek lub koperek.
Zobacz też:
- Talarki brokułowe
- Tarta ziemniaczana
- Tarta z cukinią
- Zapiekane łódeczki z cukinii
- Łatwe i szybkie przepisy na 30 dni >>>