
Pierożki z grzybami
28 września, 2009Pierogi z grzybami to świetna przystawka nie tylko do wigilijnego barszczu. Przedstawiamy prosty i szybki przepis na pierogi z ciasta francuskiego.
Składniki:
na 12 sztuk:
- gotowe ciasto francuskie (2 szt.),
- ½ kg świeżych grzybów lub 30 dag suszonych,
- 2 średnie cebule,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżka masła.
Wykonanie:
Grzyby umyj i ugotuj (wystarczy 15 min). Pokrój na drobne kawałki. Pokrój cebulę i zeszklij ją na patelni, dopraw do smaku. Dodaj grzyby i duś razem pod przykryciem przez ok. 10 min. Farsz gotowy.
Rozwiń schłodzone ciasto francuskie, potnij na kwadraty. Na środku każdego z nich ułóż grzybowe nadzienie, przykrywaj drugim kawałkiem ciasta i sklejaj ze sobą.
Pierogi zapiekaj w piekarniku na średnim ogniu (ok. 160 st.) przez ok. 20 minut.