Piernikowa choinka
21 maja, 2008Słodkie, kolorowe i pachnące korzenną przyprawą pierniki … Czy można wyobrazić bez ich smaku i zapachu Święta?
Składniki:
- 80 dag mąki
- 1 szkl. cukru
- 3 jajka
- Kostka masła
- 3/4szkl. Mleka
- 50dag miodu
- Opakowanie przyprawy do piernika
- Odrobina soli i łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta rozpocznij od roztopienia na małym ogniu masła, dodaj do niego miód. W osobnej misce utrzyj jaka z cukrem (aż cukier dokładnie się rozpuści). Dodaj mleko, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, mieszankę margaryny z miodem i wszystko razem dokładanie wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę. Kiedy ciasto będzie takiej konsystencji, że można go swobodnie rozwałkować, odstaw go na pół godziny do lodówki.
Rozwałkowane ciasto potnij na różnej wielkości kwadraty, następnie upiecz. Sklejaj je ze sobą układając je w stos od największego po najmniejszy. Gotową choinkę można dekorować według uznania!
Jak zrobić biały lukier?
- Jedno lub dwa (w zależności od potrzeby) białko
- Szklanka cukru-pudru
- sok z cytryny
- Wymieszaj ze sobą białko i cukier – puder, ucieraj masę aż do uzyskania śnieżnobiałego koloru. Na koniec dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
Zobacz też: