
Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)
14 grudnia, 2009Instagram/ @giedre_barauskiene
To tradycyjne świąteczne niemieckie danie będzie cieszyć podniebienie każdego konesera mięs.
Dla 4 osób.
Składniki:
- 5 kwaśnych jabłek pokrojonych w cząstki,
- 200 g oczyszczonej wątróbki drobiowej,
- 2 cebule,
- 200 g jadalnych kasztanów (mogą być z puszki, albo mrożone) zamiennie można użyć jabłek,
- 3 łyżki sznapsa – wódki z gruszki,
- 2 łyżki mielonego cynamonu,
- pieprz,
- 2 kg gęś,
- przyprawa do kurczaka KNORR.
Wykonanie:
Podsmaż krótko jabłka, wątróbkę i cebulę na patelni, dodaj obrane kasztany, alkohol, cynamon
i pieprz do smaku i podsmaż jeszcze chwilę. Oczyść gęś z pozostałych piór i zamarynuj obsypując mięso Przyprawą do kurczaka KNORR. Nałóż farsz do środka, a gęś zaszyj, pozostaw w lodówce na jeden dzień. Piecz w piekarniku w 180°C przez około 4 godziny, polewając mięso wytapiającym się tłuszczem. Ostudź i oddziel mięso od kości. Podawaj z farszem odgrzane w piekarniku.
Zobacz też: