Pesto pietruszkowe z paluchami chlebowymi
22 marca, 2017Natka pietruszki to prawdziwy, polski superfood! Jest bogata w witaminy C, A, zawiera kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas. Wzmacnia wzrok, działa moczopędnie, usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Przedstawiamy szybki przepis na pietruszkowe pesto, które świetnie nadaje się nie tylko jako dodatek do makaronów, ale też pieczywa np. w formie chrupiących, chlebowych paluchów. W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi!
Składniki:
* słonecznik łuskany – ½ szklanki
* natka pietruszki – 2 pęczki
* sok z cytryny -1 łyżka
* skórka otarta z cytryny – 1 łyżeczka
* czosnek – 1 ząbek
* oliwa z oliwek – 100 ml
* starty parmezan – 15 g
* sól i pieprz do smaku
* chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake)
Wykonanie:
Słonecznik namoczyć na noc w wodzie, następnie odcedzić na sitku i osuszyć. Dodać listki natki pietruszki, sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, parmezan, oraz szczyptę soli i pieprz. Całość zmiksować blenderem do uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.
Kromki chleba tostowego pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące. Paluchy po wystygnięciu przekładamy do miseczki
i podajemy z pesto pietruszkowym.
Smacznego!