
Penne Pesto
22 lipca, 2009Składniki:
250 g penne rigate
śmietana 36%
2 łyżki pesto
parmezan
sól
pieprz
Przygotowanie:
Zacznij od makaronu:
Na 250 gram potrzebujesz wstawić 2 litry wody, posól ją i dodaj 2 łyżki oleju.
Jak woda się zagotuje, wrzuć makaron i przykręć gaz, tak aby powoli się gotował. Pamiętaj, że makaron trzeba co kilka minut zamieszać, najlepszy bedzie do tego długi widelec.
Żeby makaron był al dente potrzebuje 8-10 minut gotowania, najlepiej jednak sprawdzić jedną nitkę. Poprostu wyjmij ją z wody i przerwij, jeżeli w środku jest malutkie oczko surowego makaronu, znaczy że jest własnie taki jaki potrzebujesz, czyli al dente.
Odcedź makaron w durszlaku.
We włoskiej kuchni hartowanie makaronu zimną wodą jest przestępstwem!!
Skrop go tylko olejem i wymieszaj.
Do garnka wlej śmietanę (w tym samym garnku będziesz doprawiać makaron, więc odpowiednio dobierz jego wielkość), zagotuj ją, dodaj ugotowany makaron i ponownie zagotuj.
Jak zauważysz, że śmietana zaczyna gęstnieć i oklejać makaron dodaj pesto i dokładnie wymieszaj.
Sprawdź smak, dopraw solą i pieprzem. Przełóż makaron na talerze i posyp świeżo tartym parmezanem.
22.06.2009