Pasteryzowana fasola szparagowa
12 sierpnia, 2009Pasteryzacja jest równie dobrym sposobem na przechowanie żywności tak, by nie zmienił się jej smak i wartości odżywcze. W zimie pasteryzowaną fasolę wystarczy wrzucić na chwile do wrzątku lub na patelnie i zdrowe danie gotowe!
Składniki:
- Świeża fasola szparagowa,
- cukier, sól (do smaku),
- słoiki,
- garnek do pasteryzacji ( z wkładką).
Wykonanie:
Młodą fasolę bez włókien – zieloną lub żółtą umyj, obetnij końce. Następnie włóż ją do posolonego wrzątku z dodatkiem cukru i gotuj prawie do miękkości.
Póki fasola się gotuje – przygotuj słoiki – dokładnie je umyj i wyparz je wrzątkiem. W jeszcze gorących słoikach ułóż pionowo fasolkę i zalej ją wywarem, w którym się gotowała.
Słoiki zamknij, a następnie pasteryzuj fasolę w garnku z dziurkowaną wkładką. Pamiętaj, by słoiki zalewać gorącą wodą.
Gotuj słoiki przez 15 min od zawrzenia wody w garnku, po czym stopniowo wymień gorącą wodę na zimną. Zupełnie ostudzone słoiki wyjmij z garnka, wytrzyj i przechowuj w suchym, ciemnym miejscu.
Dobry pomysł: w powyższy sposób możesz pasteryzować niemal wszystkie warzywa, które lubisz.