Pappardelle z suszonymi pomidorami i kurczakiem
22 lipca, 2009Składniki:
250 g pappardelle
200 ml śmietany 36%
150 g piersi z kurczaka
5 suszonych pomidorów
50 g łuskanych orzechów włoskich
30 ml octu balsamicznego
mały pęczek natki pietruszki
parmezan
sól
pieprz
Przygotowanie:
Zacznij od makaronu:
Na 250 gram potrzebujesz wstawić 2 litry wody, posól ją i dodaj 2 łyżki oleju.
Jak woda się zagotuje, wrzuć makaron i przykręć gaz, tak aby powoli się gotował. Pamiętaj, że makaron trzeba co kilka minut zamieszać, najlepszy bedzie do tego długi widelec.
Żeby makaron był al dente potrzebuje 8-10 minut gotowania, najlepiej jednak sprawdzić jedną nitkę. Poprostu wyjmij ją z wody i przerwij, jeżeli w środku jest malutkie oczko surowego makaronu, znaczy że jest własnie taki jaki potrzebujesz, czyli al dente.
Odcedź makaron w durszlaku.
We włoskiej kuchni hartowanie makaronu zimną wodą jest przestępstwem!!
Skrop go tylko olejem i wymieszaj.
Kurczaka pokrój w paski, posól go i popieprz.
W garnku rozgrzej olej i wrzuć kurczaka, smaż go do uzyskania brązowej skórki na mięsie. Zalej usmażone mieso śmietaną, dodaj pokrojone w paski pomidory i pokrojone orzechy. Całośc pogotuj 3-4 minuty. Dodaj makaron, ocet i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj wszystko ostrożnie. Przełóż makaron na talerze i posyp parmezanem.
22.06.2009