Owsiano – cynamonowe ciasteczka
19 listopada, 2009Owsiane ciasteczka to świetny pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Możesz nimi delektować się przez cały rok, ale jeśli dodasz do ciasta cynamon, z powodzeniem uświetnią wigilijny stół.
Składniki:
- ¾ kostki masła,
- 3 stołowe łyżki miodu,
- esencja waniliowa,
- 1 jajko,
- 4 stołowe łyżki mąki,
- szczypta soli,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki wody,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- ¼ kg płatków owsianych,
- orzechy, rodzynki,
- cukier puder do dekoracji.
Wykonanie:
Masło ukręć na gładką masę, dodaj miód. Wbij jajko i wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i bakaliami. Na końcu do ciasta wsyp płatki i wymieszaj. Ciasto możesz rozwałkować i wycinać z niego dowolne kształty lub formować placki w rękach i układać je od razu na blasze.
Ciasteczka zapiekaj w piekarniku przez ok. 15 min w temperaturze 150 st. C. Jeszcze ciepłe wypieki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz też: