Omlet z zielonym groszkiem
23 maja, 2008liczba porcji / 2
czas przygotowania / 15 min
stopień trudności / łatwe
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / tanie
Składniki:
- 5 dużych jajek
- 5 łyżek pełnego mleka lub śmietanki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- puszka zielonego groszku konserwowego
- kopiasta łyżeczka masła
- cukier
- zielenina
- łyżeczka masła do smażenia omletu
Wykonanie:
Groszek wraz z zalewą przekładamy do rondelka, podgrzewamy. Gorący odsączamy, dodajemy masło i cukier do smaku, lekko zasmażamy. Trzymamy w ciepłym miejscu lub w kąpieli wodnej (groszek powinien być gorący). Zrumieniony omlet nadziewamy groszkiem, zwijamy brzegi i od razu przekładamy na wygrzany półmisek. Posypujemy zieleniną, dzielimy na porcje, natychmiast podajemy na wygrzanych talerzach.
Zobacz też:
Łatwe i szybkie przepisy na 30 dni >>>
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A