Ogród na talerzu
21 maja, 2008Nie masz pomysłu, jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Zachęć malca do wspólnej zabawy w kuchni i zróbcie razem warzywny ogród na talerzu.
Składniki:
- Świeży ogórek,
- rzodkiewka,
- szczypiorek,
- odrobina natki pietruszki,
- dwa listki sałaty,
- kawałki żółtej papryki lub dwa ziarenka kukurydzy.
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa umyj i osusz.
- Z pęczka szczypiorku utnij końce o długości około 10 cm. Rozłóż je na dole talerza – będzie to zielona trawa.
- Ogórek pokrój w talarki. Wytnij z niego również łodygę i listki kwiata. Ułóż na talerzu płatki i łodygę. Połówka rzodkiewki posłuży do zrobienia środeczka.
- Przygotuj dwie rzodkiewki. Każdą z nich pokrój na osiem kawałków. Z nich również ułóż dwa kwiaty. Kawałeczki żółtej papryki (lub ziarenka kukurydzy) umieść w środku rzodkiewkowych kwiatów.
- Dwa nieduże listki sałaty ułóż na dole półmiska, gdzie – niegdzie dodaj natkę pietruszki.
- Przekrój rzodkiewkę na pół. Z każdej połówki (za pomocą małego noża) zrób biedronkę i ułóż na listkach sałaty.
- Z ulubionego sosu do sałatek możesz zrobić chmurki.
Twój mały warzywny ogród jest gotowy.
Na zdrowie!