Napój pomarańczowo – cytrynowy
31 maja, 2009Ten orzeźwiający i aromatyczny napój jest doskonałym uzupełnieniem posiłku. Szybko gasi pragnienie, a dzięki zawartości witamin (A, C oraz B1 i B2) świetnie wpływa na stan naszej skóry oraz wzmacnia odporność. Aromat skórki pomarańczy rozgrzewa i uspokaja.
Składniki:
- 10/12 g skórki pomarańczowej
- 40/60 g cytryny
- 1/1,5 łyżka cukru
- 200/300 ml wody mineralnej
78/100 kcal
Wykonanie:
Z wody i cukru zagotuj syrop, zalej nim skórkę pomarańczową i odstaw na godzinę, po czym odcedź. Z cytryny wycisnij sok, wymieszaj z syropem, zalej wodą. Przelej do szklanki. Udekoruj plasterkiem cytryny lub pomarańczy.
Dobry pomysł:
Ten pyszny napój idealnie nadaje się rownież na zimowe wieczory. Możesz spożywac go również na ciepło i podawać dzieciom.
Zobacz wiecej przepisów na koktajle