Naleśnik z serkiem
21 maja, 2008Nabiału nigdy dość! Dzieci powinny go spożywać kilka razy dziennie, by otrzymać odpowiednią dawkę białaka, witamin i mikroelementów. Dlatego warto przemycać produkty mleczne pod różną postacią.
Składniki:
Na ciasto:
- 1 litr mleka
- 1 jajko
- 3-3,5 szklanki mąki
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 2-3 opakowania serka rodzynki i inne bakalie
Na polewę:
- duży jogurt naturalny
- starte orzechy włoskie
- pokrojone w paseczki brzoskwinie z puszki
Wykonanie:
Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto, następnie usmaż naleśniki – czym cieńsze, tym smaczniejsze! Aby przyspieszyç pracę, możesz jednocześnie smażyć je na dwóch patelniach! Wymieszaj serek z bakaliami i posmaruj każdy naleśnik. Podawaj na podgrzanym talerzu polane jogurtem i posypane startymi orzechami, paseczkami brzoskwiń i cukrem pudrem.
Smacznego!