Naleśnik panarea
22 lipca, 2009Oto ciekawy, włoski przepis na naleśniki. W naszej wersji jest zmodyfikowany, gdyż do jego przygotowania używamy ciasta z mąki gryczanej. Ale możesz zrobić jego wersję klasyczną.
Składniki:
ciasto na naleśniki bretońskie
500 g ricotty
250 g mozzarelli
100 g parmezanu
6 pomidorów
świeża bazylia
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto i usmaż naleśniki według naszego przepisu.
Obierz i wypestkuj pomidory. Posól je i popieprz.
Pokrój mozzarellę w małą kostkę, wymieszaj z ricotta i liśćmi świeżej bazylii. Farsz wymieszaj z połową drobno posiekanych pomidorów włóż do naleśników i zwiń je w rulon.
Rozgrzej piekranik d0 180 stopni. Włóż naleśniki do formy do zapiekania posmarowanej oliwą.
Przykryj resztą pomidorów, posyp parmezanem i zapiekaj przez 30 minut.
29.06.2009