Najlepsza oliwa z oliwek – Oliwy Południa
30 sierpnia, 2023TEST REDAKCJI
Gdy osiem lat temu Pan Krystian Gola wybrał się wraz z przyjaciółmi w podróż do malowniczych Włoch, nie zdawał sobie jeszcze sprawy z tego, jak bardzo ten kraj zawładnie jego późniejszym życiem. Wycieczki do słonecznej Italii stały się małą tradycją, aż w końcu narodził się pomysł, by przenieść odrobinę Włoch do Polski. Tak właśnie powstała najlepsze włoska oliwa z oliwek – Oliwy Południa, łącząca w sobie smak, jakość i troskę o naturę. Przekonajcie się sami.
Najlepsza oliwa z oliwek – Oliwy Południa – test redakcji
Przygotowując codzienne posiłki zwracam uwagę na to, by składniki, z których je przyrządzam, były jak najlepszej jakości.
W końcu jedzenie jest paliwem dla naszego ciała i umysłu – warto więc zadbać o to, by zawierało jak najwięcej cennych składników odżywczych i jak najmniej konserwantów i sztucznych ulepszaczy.
Gdy w moich rękach znalazła się najlepsza włoska oliwa z oliwek – Oliwy Południa od razu wiedziałam, że jest to produkt, który spełni wszystkie moje oczekiwania.
Już samo opakowanie – piękna, ceramiczna, ręcznie robiona butelka – jest zapowiedzią tego, jak wysokiej jakości produkt znajduje się w środku.
Oliwa Olio Angelino ma wyrazisty smak z wyczuwalną nutą zielonej oliwki oraz masła. Jej konsystencja jest wręcz idealna.
Nie mogąc się doczekać, aż sprawdzę ją w akcji. Decyduję się na przyrządzenie pomidorowego chłodnika – idealnej zupy na tropikalne upały za oknem.




PRZEPIS:
Gałązkę pomidorów zapiekam w piekarniku, a następnie parzę warzywa, obieram ze skórki i miksuję w blenderze. Wybrałam żółte pomidory na zupę. W sierpniu tak pysznie smakują.
Na talerzu fantazyjnie układam gałązkę pomidorów oraz pokrojone oliwki, które dodadzą potrawie delikatnie słonej nuty i skrapiam oliwą. Całość zalewam schłodzonym musem. To jednak nie koniec.
Na drugie danie przyrządzam dorsza z warzywami. Jak się okazuje, pomidory, oliwa i bazylia to trio idealne, które doskonale podkreśla smak rybiego mięsa. Na przystawkę przygotowałam cukinię z oliwkami od marki Oliwy Południa, do tego warzywa oraz chleb.
Uczta gotowa! Tym razem za dekorację stołu posłużą same butelki oliwy. Wykonane z ręcznie robionej ceramiki prezentują się naprawdę gustownie i elegancko. Później można wykorzystać je ponownie i przelać do nich kolejną oliwę.


Jak wybrać oliwę dobrej jakości? Najlepsza włoska oliwa z oliwek – Oliwy Południa
Używając oliwy marki Oliwy Południa zastanawiam się nad tym, jak wybrać oliwę dobrej jakości. W końcu gdy w supermarkecie stoimy przed regałem pełnym butelek oliwy, możemy czuć się lekko przytłoczeni. Zależy nam na produkcie dobrej jakości, o niesamowitym smaku i przede wszystkim dobrym dla naszego zdrowia. O to, czym kierować się przy wyborze oliwy z oliwek pytam eksperta w tej dziedzinie – Pana Krystiana Golę – właściciela marki Oliwy Południa.
Czym ekologiczna oliwa z oliwek różni się od tej nieekologicznej?
W ostatnim czasie to pytanie budzi coraz więcej emocji. Z racji, że żyjemy w dobie mocno przetwarzanej żywności, konserwantów i wszechobecnych pestycydów, produkty eko wydają się idealną odpowiedzią na tego typu bolączkę. Każdy z nas chciałby wierzyć w to, że „znaczek bio” daje nam gwarancję produktu nieskażonego. Ale czy rzeczywiście tak jest?
Manuel Magalhães, który jest dyrektorem eksportu portugalskiej marki ” Vale de Arca „, z którą mam przyjemność współpracować, mówi wprost: „w dobie „mody na eko” dochodzi do wielu nadużyć. Posiadanie znaczka bio jest często tylko i wyłącznie kwestią ceny, którą trzeba zapłacić za owy symbol. Sprzedajemy nasze oliwy do wielu krajów. Mamy także odbiorców, którzy kupują od nas olej w dużych pojemnościach, aby potem z niego robić swój produkt. Jednym z nich jest duża i znana w całej Europie włoska marka butelkujacąca oliwę (można się domyślać o kogo chodzi), która kupuje naszą portugalską oliwę i sprzedaję ją potem jako swoją włoską, a na dodatek ze znaczkiem bio”. Inny włoski producent oliwy, u którego byliśmy, na pytanie czym się różni oliwa w butelce ze znaczkiem bio od tej bez tego logo, ponieważ w smaku są takie same, odpowiedział, że to są te same oleje tylko, jedne parcele są opłacone jako rolnictwo ekologiczne, a drugie nie, ponieważ jest to zbyt kosztowne.
Te dwa przykłady pokazują, że znaczek niczego nie gwarantuje, ale jest tylko kwestią ceny. Na sklepowych półkach możemy znaleźć masę bardzo tanich „oliw”, które mają dodatkowo znaczek bio. Ponieważ jestem bezpośrednim importerem wysokiej jakości oliwy i znam ceny zakupu oryginalnego, nierozcieńczonego Evoo, to mogę stwierdzić tylko jedno: tanie bio na sklepowych półkach jest tańsze, niż ceny hurtowe, które ja płacę za oliwę, a trzeba pamiętać, że marża dużych sklepów oscyluje wokół 50-80%, co daje nam skrajnie niską kwotę zakupu oliwy.
W dzisiejszych czasach jest to nierealne, może 20 lat temu było to możliwe, ale przy dzisiejszych kosztach energii, pracy, komponentów potrzebnych do butelkowania, częstej suszy na południu Europy sprawia, że każdy kto wierzy, że przy tych argumentach oliwa za 20-30 zł jest produktem czystym bez domieszek – sam robi sobie krzywdę, ponieważ na koniec kupuje produkt niskiej jakości, niewiadomego pochodzenia i ryzykuje własnym zdrowiem.
Reasumując, nigdy nie mamy pewności, że kupujemy czysty produkt, ale możemy mieć jedynie wiarę w to, iż kupując produkt premium o wysokich parametrach, z małych lokalnych tłoczni, których wytwarzanie wysokiej jakości zdrowego oleju, którego sami potem używają jest pasją. Niestety, potężni producenci, którzy robią bezsmakowe produkty, idą na skróty, czego można doświadczyć polewając oliwę na talerz.
Najlepsza włoska oliwa z oliwek – Oliwy Południa
Jaką oliwę wybrać – filtrowaną czy niefiltrowaną?
Mitów na temat oliwy niefiltrowanej i filtrowanej, trochę już powstało w naszym kraju, a największy z nich ma się bardzo dobrze i trwa od wielu, wielu lat. Mianowicie, istnieje u nas teoria, iż oliwa niefiltrowana jest wyższej jakości niż poddana filtracji. Kolejny z mitów mówi, że filtracja pozbawia olej większości zdrowotnych składników odżywczych. Obydwie te teorie są zwyczajnym nieuctwem i brakiem merytorycznej wiedzy. Oliwa niefiltrowana jest zdecydowanie lepsza od filtrowanej, ale tylko pierwszy miesiąc po wytłoczeniu. Jeżeli mieszkamy na południu Europy i odwiedzamy często młyn, to możemy co jakiś czas korzystać z uroków świeżo tłoczonej niefiltrowanej. Ponieważ tłoczenie czasami trwa kilka miesięcy, to dostęp do świeżej oliwy niefiltrowanej jest znacznie dłuższy. Niestety, do Polski nowe tłoczenie przeważnie przyjeżdża w styczniu oraz w lutym, a to oznacza, że taka oliwa zaczyna już się degradować i tracić swoją świeżość oraz owocowość. Przyczyną tego zjawiska są zawarte w niej resztki wody, miąższu, pestek i wszelkiego rodzaju brudu. Dlatego prawidłowa teoria brzmi następująco: oliwa filtrowana pod każdym względem jest wyższej jakości od niefiltrowanej, bo nawet otworzona po roku czasu jest nadal bardzo owocowa i świeża. Przykładem są nasze oliwy hiszpańskie, które zachwycają naszych klientów i powodują, że większość osób nie ma już wątpliwości, która z tez jest prawdziwa.
Nie jest prawdą, iż filtracja pozbawia większość wartości odżywczych, ponieważ najwięcej pożytecznych substancji takich jak kwas oleinowy czy polifenole są w samym oleju. Gdyby tak nie było, to zalecano by spożywać duże ilości samych oliwek, a nie oliwy. Tak samo jest z nasionami czarnuszki czy lnu, najwięcej dobrodziejstwa mają oleje – nikt nam nie sugeruje abyśmy całymi garściami jedli czarnuszkę, ale zachęca się do picia olejów.
Kolejna teoria głosi, że oliwa niefiltrowana ma więcej polifenoli. Jest to nieprawda, bo to akurat zależy od jakości danego oleju, odmiany oliwek , metody tłoczenia itp. W rzeczywistości oliwa niefiltrowana traci znacznie szybciej polifenole niż filtrowana, a to za sprawą degradacji. Oliwa filtrowana jest także zdecydowanie lepsza do smażenia, ponieważ nie zawiera drobinek, które szybciej się spalają i wytwarzają związki toksyczne.
Wspomniany już wyżej przeze mnie Manuel Magalhães z Vale de Arca twierdzi, iż nie ma żadnej fachowej literatury, która by stawiała wyższość oliwy niefiltrowanej nad filtrowaną. W praktyce jest to całkiem odwrotne. Moises Lopez- dyrektor marki Oleum Hispania, właściciel naszej najbardziej spektakularnej oliwy z Lini Natura, zapytany przeze mnie o to, powiedział: „Mój mistrz młyna mówi wprost: każdy, kto nie filtruje oliwy jest głupi, ponieważ z góry skazuje ten szlachetny i cenny olej na degradację„. Tak więc widzimy, że najlepsze oleje to są te poddane filtracji, ponieważ są zawsze świeże, aromatyczne i owocowe. W naszym sklepie mamy zarówno jedne, jak i drugie w razie jakby ktoś się upierał przy tych niefiltrowanych.



PROSTA SAŁATKA Z OLIWKAMI
- POMIDORY
- OLIWKI
- MOZZARELLA di BUFALA
- BAZYLIA I PIETRUSZKA
- OLIWA Z OLIWEK > OLIWY POŁUDNIA
- PAPRYKA
- KREM Z OCTU BALSAMICZNEGO
Najlepsza włoska oliwa z oliwek – Oliwy Południa
Na co zwrócić uwagę przy zakupie oliwy?
Czytanie etykiety i szukanie oznaczenia, że mamy do czynienia z oliwą Extra Virgin, która jest butelkowana w kraju producenta i tłoczona na zimno niestety nic nie daje. Dlaczego? Na większości tanich rozszczyn, nazywanych mylnie oliwami, jest to wszystko napisane. Komuś bardzo zależy, by ten stan rzeczy się utrzymywał, ponieważ nic z tym się nie robi i jestem przekonany, że to się nie zmieni. Pozostaje nam tylko i wyłącznie nasza własną mądrość, intuicja i umiejętność łączenia faktów. Nie istnieją dobrej jakości oliwy, które kosztują 30 czy 40zl za 750ml, w momencie gdzie większość tej kwoty to marża sklepu i importera. Nie da się za tak małe pieniądze wyprodukować najwyższej jakości oleju, przy kosztach energii, pracy i towarów jakie występują w obecnych czasach, a taniej raczej nie będzie. Najlepsza oliwa musi kosztować znacznie więcej niż tanie mieszanki. Tak jak wysokiej jakości chleb będzie o wiele droższy od najtańszego pieczywa. Dobrej jakości oliwa po odkręceniu butelki, nawet o tej porze roku będzie miała owocowy, świeży zapach i wyraźny, także owocowy smak oraz wyczuwalne drapanie w gardle, które świadczy o obecności drogocennych polifenoli. Taka oliwa może też mieć wyraźną goryczkę. Nie jest to jej wada, gdyż wynika ona najczęściej z wczesnego tłoczenia albo odmiany oliwek. Oliwa, która będzie miała mocną goryczkę, powinna też posiadać intensywny owocowy smak.
W naszym sklepie skupiamy się tylko na owocowych oliwach, dlatego rozwijamy się w tak szybkim tempie – klienci do tej pory nie znali na naszym rynku tak wyrazistych w owoc olejów.

Jeśli chcesz poczuć odrobinę włoskiego dolce vita w swojej kuchni, warto sięgnąć po oliwę marki Oliwy Południa.
Dzięki niej zasmakujesz śródziemnomorskiego stylu życia, a jednocześnie delikatnej nuty luksusu w Twoim codziennym gotowaniu.
Najlepsza oliwa z oliwek – Oliwy Południa jest gwarancją jakości, smaku i oryginalności.
Dzięki pięknym ceramicznym butelkom, produkt będzie doskonałą dekoracją Twojej kuchni, a także świetnym pomysłem na prezent.
Odkryj sekret najlepszej oliwy i przenieś się do krajów, gdzie kuchnia to sztuka, a smak to filozofia.
TEKST: Anna Jastrzębska