Nadziewany sznycel z indyka
29 lipca, 2009Dzikie indyki żyły niegdyś stadami w lasach i w nocy wspinały się na drzewa niczym dzikie koty na sawannie. Na szczęście dziś nie musimy udawać się na safari, by zdobyć delikatne indycze mięso. Krewniak sznycla po wiedeńsku, prezentuje się doskonale oprószony przyprawami i grillowany.
Składniki:
- 4 sznycle z indyka po 15 dag,
- 10 dag bekonu w cienkich plastrach
Nadzienie:
- 15 dag ryżu,
- 1 pomidor /10 dag/,
- 3-4 pieczarki /20 dag/,
- 12 dag zielonego groszku z puszki,
- 2 łyżki masła,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- 1 łyzka przyprawy uniwersalnej Kucharek,
- 1 łyżeczka przyprawy ziołowej do grilla Prymat.
Przygotowanie:
Sznycle umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zbić tłuczkiem na cienkie, foremne płaty. Ryż ugotować na sypko. Pieczarki oczyścić, opłukać i drobno pokroić. Pomidor obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na patelni, dodać pomidora i pieczarki, a na końcu dodać groszek, sos sojowy, przyprawę Kucharek, pieprz i sól. Dusić 5-7 min na małym ogniu, a następnie połączyć z ryżem i dokładnie wymieszać.
2/3 farszu rozłożyć na przygotowanych sznyclach, a resztę pozostawić w ciepłym miejscu. Sznycle zwinąć wraz z farszem, owinąć bekonem, spiąć wykałaczką, posypać przyprawą do grilla i układać na mocno rozgrzanym ruszcie. Piec 15-20 min, stale obracając. Podawać z pozostałym farszem i białym winem.
16.06.2009
foto:materiały prasowe