Mus ananasowy z kaszy manny
23 maja, 2008 liczba porcji / 6
czas przygotowania / 50 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie
Składniki:
- 2 szklanki pełnego mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- sok z całej cytryny
- puszka ananasów w syropie
- 6 łyżeczek pomarańczowego dżemu
- bita śmietana
- wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Zimnemleko mieszamy z wodą, cukrem, kaszą manną, zagotowujemy, częstomieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy nadal, aż kaszka będzie miękka.Odstawiamy do wychłodzenia. Ananasy odsączamy, odkładamy 3 krążki,pozostałe drobno siekamy. Chłodną kaszkę ubijamy z sokiem z cytryny isyropem z ananasów. Gdy stanie się puszysta i jednolita, dodajemyposiekane ananasy, całość przez minutę ubijamy, rozkładamy dopucharków. Na wierzch kładziemy, lekko wciskając, półkrążek ananasa. Wśrodek krążka nakładamy łyżeczkę pomarańczowego dżemu, całośćprzybieramy bitą śmietaną, posypujemy czekoladowymi wiórkami i podajemy(nie wychładzamy deseru w lodówce!). Osoby dorosłe mogą polać deserkieliszkiem ananasowego lub pomarańczowego likieru.
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A