Muffiny z truskawkami
4 czerwca, 2009Gdy sezon na truskawki jest w pełni, upiecz z nimi muffinki. To wielka przyjemność – schrupać je do poobiedniej kawy czy herbaty.
Składniki:
Na 12 muffinów:
- 25 dag mąki,
- ½ kostki masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich,
- 20 dag truskawek,
- 2 jajka,
- 5 łyżek brązowego cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- kubeczek jogurtu naturalnego.
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając wbij jajka. Dodaj jogurt i wymieszaj.
3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i orzechami.
4. Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój na kawałki (niezbyt drobno).
5. Mieszankę mączną dodawaj do masy z płynnymi składnikami i mieszaj. Na koniec dodaj truskawki i delikatnie i szybko wymieszaj.
6. Foremki zabezpieczone papierowymi osłonkami napełniaj ciastem do poziomu ¾.
7. Muffiny zapiekaj w piekarniku przez ok. 20 – 25 minut. Dobrze wypieczone mają złocistą skorupkę na wierzchu.
Smacznego!
Dobry pomysł:
Muffinki możesz podawać do stołu póki jeszcze są ciepłe. Rozpłyną się w ustach.
Powyższy przepis możesz wykorzystać do zrobienia babeczek również z innymi owocami – malinami, śliwkami, jagodami.
Zobacz też: