Muffiny z duszkami
15 września, 2008Pyszne, a zarazem strrraszne (ale tylko trochę) babeczki będą w sam raz na przyjęcie z okazji Halloween. Warto wykorzystać taką okazję, żeby zaprosić maluchy do kuchni – chętnie pomogą.
Składniki:
- 1/2 kostki masła;
- 1/2 kg mąki;
- 3 jajka;
- szklanka (250 ml) maślanki;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3/4 łyżeczki sody;
- 40 dag cukru;
- foremki oraz papierowe wkładki do muffinów.
Wykonanie:
1. Jajka wbij do wysokiego naczynia, dodaj cukier i miksuj razem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy.
2. Na parze roztop masło i dodaj go jajecznej masy. Wymieszaj.
3. Dodaj też maślankę i dokładnie wymieszaj ciasto. Następnie wsyp do powstającego ciasta proszek do pieczenia oraz sodę.
4. Na koniec stopniowo dodawaj mąkę.
5. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 180 st. C. Do foremek włóż papierowe osłonki do babeczek i napełnij każdy z otworów foremki mniej więcej do 3/4. Wstaw do piekarnika i zapiekaj około 20 minut.
6. Gotowe babeczki wyjmij z foremek i odstaw do wystygnięcia.
Jak zrobić białe duszki?
Wbrew pozorom to nie takie trudne.
- Ubij białko ze szklanką cukru na sztywną białą pianę.
- Rozłóż na brytfannie papier do pieczenia i za pomocą łyżeczki nakładaj masę tak, żeby kształtem przypominała łezki. Następnie patyczkiem lub drugą stroną łyżeczki ?powyciągaj" z masy rączki.
- Wstaw gotowe duszki do piekarnika i zapiekaj je na bardzo wolnym ogniu (musza bardziej wyschnąć, niż się zapiec – wówczas ciasto się nie zarumieni i duszki zachowają biały kolor.
- Na koniec, kiedy figurki będą gotowe i ostygną – czekoladowym lukrem za pomocą patyczka lub wykałaczki narysuj im oczka i buźki.
Czekoladową polewę zrobisz dokładnie mieszając ze sobą dwie łyżki cukru – pudru, dwie łyżeczki kakao oraz 2 łyżki wrzątku. Gotowym lukrem posmaruj wierzchy babeczek, a lukier, który zostanie, wykorzystaj do przyklejenia duszków do babeczek.