Muffiny z białym lukrem
17 października, 2008Urodziny dziecka to wspaniała okazja, żeby zaprosić do domu małych gości. Pyszne muffinki polane białym lukrem będą smakowały wszystkim dzieciom, szczególnie polecamy je na przyjęcie dla małych księżniczek.
Składniki:
- 1/2 kostki masła;
- 1/2 kg mąki;
- 3 jajka;
- szklanka (250 ml) maślanki;
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3/4 łyżeczki sody;
- 40 dag cukru;
- foremki oraz papierowe wkładki do muffinów.
Wykonanie:
1. Jajka wbij do wysokiego naczynia, dodaj cukier i miksuj razem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy.
2. Na parze roztop masło i dodaj go jajecznej masy. Wymieszaj.
3. Dodaj też maślankę i dokładnie wymieszaj ciasto. Następnie wsyp do powstającego ciasta proszek do pieczenia oraz sodę.
4. Na koniec stopniowo dodawaj mąkę.
5. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 180 st. C. Do foremek włóż papierowe osłonki do babeczek i napełnij każdy z otworów foremki mniej więcej do 3/4. Wstaw do piekarnika i zapiekaj około 20 minut.
6. Gotowe babeczki wyjmij z foremek i odstaw do wystygnięcia.
Jak zrobić biały lukier?
- Jedno białko,
- szklanka cukru-pudru,
- sok z cytryny.
- Wymieszaj ze sobą białko i cukier – puder, ucieraj masę aż do uzyskania śnieżnobiałego koloru. Na koniec dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
Zobacz też: