Muffiny Bałwanki
7 stycznia, 2009Pyszne i zabawne muffiny będą smakowały małym i dużym łakomczuchom podczas każdej uroczystości.
Składniki:
na ok. 15 muffinek:
- 1/2 kostki miekkiego masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 jajo,
- kubeczek jogurtu waniliowego (można zastąpić śmietaną),
- 3/4 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 opakowania cukru waniliowego.
Do ozdabiania:
- białe pianki marshmallow,
- biały lukier,
- żelki w paskach,
- kolorowe drażetki,
- kolorowe perełki,
- kilka suszonych moreli,
- okrągłe galeretki w czekoladzie.
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do ok. 180 st. C. Posmaruj foremki do muffinek tłuszczem i wstaw je do piekarnika.
- Utrzyj na gładką masę jajo, cukier, masło, i cukier waniliowy.
- Dodaj jogurt i wymieszaj.
- Wymieszaj mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia w osobnej misce.
- Dodawaj stopniowo mieszankę do powstającego ciasta.
- Foremki napełnij szybko ciastem i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 20 min.
- Zanim muffiny upieką się, przygotuj biały lukier i głowy bałwanków z pianki. Przyklej za pomocą lukru do pianek oczka – cukrowe perełki i nosy – trójkąciki wycięte z suszonych moreli.
- Przestygnięte babeczki posmaruj białym lukrem i przyklejaj do nich głowy bałwanków. Ułóż guziczki z perełek lub drażetek.
- Na koniec za pomocą lukru przyklej czekoladowe galaretki – bereciki bałwanków i kolorowe pompony – drażetki. Z paseczków żelków zrób szaliki.
Gotowe!
Zobacz też:
- Babeczka "Kot czarownicy"
- Babeczka "Robaczywe jabłuszko"
- Czekoladowe muffiny
- Muffiny z truskawkami
- Zrób z dzieckiem bożonarodzeniowe ciasteczka