Mleko i spółka
15 kwietnia, 2009Mleko jest jednym z najcenniejszych i najtańszych produktów spożywczych. Bywa, że je niedoceniamy i obwiniamy o wiele, że uczula, że powoduje niestrawność. Jednak ono wciąż pozostaje podstawowym składnikiem naszej diety, z którego nie można rezygnować.
Specjaliści od żywienia alarmują, że dieta dzieci jest zbyt uboga w nabiał, a ich dzienne spożycie wapnia, którego mleko jest głównym źródłem, nie przekracza 50% dziennej normy. Dzieci spożywają zbyt mało mleka, jogurtów, kefirów, serów, a za dużo mięsa, wędlin, przetworów garmażeryjnych i słodyczy.
Mleko dobre na wszystko
Mleko i produkty mleczne należą do artykułów o bardzo dużych walorach odżywczych. Nabiał jest jednym z najtańszych i najbardziej wartościowych produktów niezbędnych w codziennej diecie zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jest on nie tylko głównym źródłem wapnia w naszej diecie, ale również dostarcza nam wysokowartościowego i łatwo strawnego białka, dobrze przyswajalnych tłuszczów, węglowodanów oraz witamin z grupy B, a także A i D. Produkty mleczne są doskonałym źródłem również składników mineralnych takich, jak magnez, potas i cynk. W mleku, a szczególnie w serach, jest zawarty kwas linolowy – jeden z najsilniej działających związków o właściwościach przeciwnowotworowych zawartych w pożywieniu. Wapń, w który obfituje mleko, jest również wykorzystywany w procesach metabolicznych zachodzących w mięśniach i komórkach nerwowych. Pierwiastek ten zapobiega otyłości, miażdżycy i osteoporozie. Wzmacnia również nasz układ odpornościowy.
Podpora mocnych kości
Do budowy wszystkich tkanek naszego organizmu jest niezbędne pełnowartościowe białko, a kości są utwardzane wapniem. Dzięki zawartości cukru laktozy i aminokwasów w mleku, wapń pochodzący z produktów mlecznych jest dobrze przyswajalny. Zaś witamina D, obecna w mleku, ułatwia wchłanianie wapnia. Dzięki temu produkty mleczne są najlepszym składnikiem budulcowym kości i zębów, dlatego też najwięcej tych produktów powinny spożywać dzieci. Połowa masy kostnej człowieka tworzy się w pierwszych dziesięciu latach życia, do 20 roku życia – kolejne 40 proc, zaś następne 10 – do 30 roku życia. I w tym właśnie okresie kończy się proces mineralizacji kości. Zatem przysłowie, które mówi: "czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci", sprawdza się tu jak najbardziej. Niedobór wapnia w okresie wzrostu i rozwoju organizmu, może owocować w podeszłym wieku m.in. osteoporozą. Im bardziej są uwapnione nasze kości w okresie wzrostu, tym bardziej są one odporne na złamania w wieku starszym.
Buduje odporność
Głównym narządem odpowiadającym za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka jest… brzuch. Tak, tak, to właśnie mikroflora jelitowa odgrywa niebagatelną rolę w procesie kształtowania się układu odpornościowego dziecka. Odpowiednią mikroflorę jelitową można utrzymywać spożywając przetwory mleczne powstałe dzięki fermentacji mlekowej – jogurty, kefiry, śmietanę, maślanki, sery, twarogi. Jedno z największych odkryć ostatnich lat dotyczyło prebiotyków – składników naszego pożywienia, które nie podlegają trawieniu i jednocześnie wspomagają rozwój pożytecznych bakterii. Aby wzmóc działanie prebiotyków, łączy się je z probiotykami – bakteriami, które budują dobrostan naszego przewodu pokarmowego i uniemożliwiają rozwój szkodliwych bakterii. Źródłem bakterii probiotycznych są fermentowane napoje mleczne nowej generacji. Dzięki takim właściwościom produkty mleczne są nieocenione w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego – zapobiegają biegunkom i zaparciom, przywracają właściwą mikroflorę jelit, mają wpływ na przyswajalność substancji mineralnych i funkcjonowanie systemu odpornościowego. Rola probiotyków w przywracaniu równowagi biologicznej organizmu, zwłaszcza po przebytych infekcjach wirusowych, jest nie do przecenienia.
Nie lubię mleka!
Nie każdy lubi mleko. Dotyczy to również dzieci. Na szczęście jednak większość dzieci lubi kakao, budynie, serki, desery i koktajle na bazie mleka. O ile dziecko nie cierpi na nadwagę, śmiało można dla niego urozmaicać mleczne dania.
Nie każdemu też mleko służy (czasem jest tak, że po spożyciu mleka odczuwamy dyskomfort – wzdęcia, bóle brzucha a nawet biegunki). Jeśli Twoja pociecha odmawia spożywania mleka – nie zmuszaj jej do tego. Świeże mleko zastąp przetworami mlecznymi – serkami, kefirami, jogurtami, twarogiem, serem (białym i żółtym). Często bowiem jest tak, że dziecko nie tolerujące mleka dobrze przyswaja jego przetwory.
Mleko i jego produkty należy spożywać codziennie!
Obok produktów zbożowych, warzyw i owoców powinno ono być podstawa naszego żywienia. Dzieci powinny spożywać pół litra mleka lub innych produktów mlecznych dziennie. Pełna szklanka mleka zawiera aż 300 mg wapnia, co stanowi około 1/3 dobowego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Foto: istockphoto.com