Mleko – biały skarb
15 kwietnia, 2009Nie wszyscy lubimy mleko, mało tego – niektórym ten biały napój nie służy powodując nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego. Jednak jeśli nie dokucza nam alergia na produkty mleczne, nie powinniśmy rezygnować z nabiału, bo jego wartość odżywcza jest ogromna.
Specjaliści od żywienia alarmują, że dieta dzieci jest zbyt uboga w nabiał, a ich dzienne spożycie wapnia, którego mleko jest głównym źródłem, nie przekracza 50% dziennej normy. Dzieci spożywają zbyt mało mleka, jogurtów, kefirów, serów, a za dużo mięsa, wędlin, przetworów garmażeryjnych i słodyczy.
Mleko i jego produkty należy spożywać codziennie!
Obok produktów zbożowych, warzyw i owoców powinno ono być podstawa naszego żywienia. Dzieci powinny spożywać pół litra mleka lub innych produktów mlecznych dziennie. Pełna szklanka mleka zawiera aż 300 mg wapnia, co stanowi około 1/3 dobowego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Mleko dobre na wszystko
Mleko i produkty mleczne należą do artykułów o bardzo dużych walorach odżywczych. Nabiał jest jednym z najtańszych i najbardziej wartościowych produktów niezbędnych w codziennej diecie zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jest on nie tylko głównym źródłem wapnia w naszej diecie, ale również dostarcza nam wysokowartościowego i łatwo strawnego białka, dobrze przyswajalnych tłuszczów, węglowodanów oraz witamin z grupy B, a także A i D. Produkty mleczne są doskonałym źródłem również składników mineralnych takich, jak magnez, potas i cynk. W mleku, a szczególnie w serach, jest zawarty kwas linolowy – jeden z najsilniej działających związków o właściwościach przeciwnowotworowych zawartych w pożywieniu. Wapń, w który obfituje mleko, jest również wykorzystywany w procesach metabolicznych zachodzących w mięśniach i komórkach nerwowych. Pierwiastek ten zapobiega otyłości, miażdżycy i osteoporozie. Wzmacnia również nasz układ odpornościowy.
Nabiał – podpora mocnych kości
Do budowy wszystkich tkanek naszego organizmu jest niezbędne pełnowartościowe białko, a kości są utwardzane wapniem. Dzięki zawartości cukru laktozy i aminokwasów w mleku, wapń pochodzący z produktów mlecznych jest dobrze przyswajalny. Zaś witamina D, obecna w mleku, ułatwia wchłanianie wapnia. Dzięki temu produkty mleczne są najlepszym składnikiem budulcowym kości i zębów, dlatego też najwięcej tych produktów powinny spożywać dzieci. Przysłowie mówi: "czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci", i sprawdza się to jak najbardziej w przypadku zaopatrzenia naszego organizmu w niezbędne składniki, bowiem niedobór wapnia w okresie wzrostu i rozwoju organizmu, może owocować w podeszłym wieku m.in. osteoporozą. Im bardziej są uwapnione nasze kości w okresie wzrostu, tym bardziej są one odporne na złamania w wieku starszym.
Nabiał na odporność i dobre trawienie
Głównym narządem odpowiadającym za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka jest. brzuch. Tak, tak, to właśnie mikroflora jelitowa odgrywa niebagatelną rolę w procesie kształtowania się układu odpornościowego dziecka. Odpowiednią mikroflorę jelitową można utrzymywać spożywając przetwory mleczne powstałe dzięki fermentacji mlekowej – jogurty, kefiry, śmietanę, maślanki, sery, twarogi. Jedno z największych odkryć ostatnich lat dotyczyło prebiotyków – składników naszego pożywienia, które nie podlegają trawieniu i jednocześnie wspomagają rozwój pożytecznych bakterii. Aby wzmóc działanie prebiotyków, łączy się je z probiotykami – bakteriami, które budują dobrostan naszego przewodu pokarmowego i uniemożliwiają rozwój szkodliwych bakterii. Źródłem bakterii probiotycznych są fermentowane napoje mleczne nowej generacji. Dzięki takim właściwościom produkty mleczne są nieocenione w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego – zapobiegają biegunkom i zaparciom, przywracają właściwą mikroflorę jelit, mają wpływ na przyswajalność substancji mineralnych i funkcjonowanie systemu odpornościowego. Rola probiotyków w przywracaniu równowagi biologicznej organizmu, zwłaszcza po przebytych infekcjach wirusowych, jest nie do przecenienia.
Nabiał – podpora mocnych kości
Do budowy wszystkich tkanek naszego organizmu jest niezbędne pełnowartościowe białko, a kości są utwardzane wapniem. Dzięki zawartości cukru laktozy i aminokwasów w mleku, wapń pochodzący z produktów mlecznych jest dobrze przyswajalny. Zaś witamina D, obecna w mleku, ułatwia wchłanianie wapnia. Dzięki temu produkty mleczne są najlepszym składnikiem budulcowym kości i zębów, dlatego też najwięcej tych produktów powinny spożywać dzieci. Przysłowie mówi: "czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci", i sprawdza się to jak najbardziej w przypadku zaopatrzenia naszego organizmu w niezbędne składniki, bowiem niedobór wapnia w okresie wzrostu i rozwoju organizmu, może owocować w podeszłym wieku m.in. osteoporozą. Im bardziej są uwapnione nasze kości w okresie wzrostu, tym bardziej są one odporne na złamania w wieku starszym.
Foto: Dreamstime.com