Mleczno – owocowy deser
23 maja, 2008 liczba porcji / 4
czas przygotowania / 25 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie
Składniki:
- opakowanie galaretki o smaku kiwi lub wiśniowym
- 0,5 l zsiadłego mleka lub kefiru
- szklanka odsączonych z soku wiśni
- duże kiwi
- listki świeżej melisy do przybrania
- szklanka ubitej śmietany kremowej
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej w przepisie, dokładnie mieszamy, by całkowicie się rozpuściła, odstawiamy. Zsiadłe mleko lub kefir ubijamy mikserem, aż się spieni i, cały czas ubijając, wlewamy bardzo powoli jeszcze ciepłą galaretkę. Masa dwukrotnie powiększy objętość, będzie puszysta i lekka. Zaraz po przygotowaniu napełniamy masą przygotowane pucharki i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem przybieramy kopczykiem bitej śmietany, wiśniami, plasterkami kiwi i listkami melisy.