Mini mazurki
19 marca, 2014Mazurki to danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Kruche ciasto polane lukrem z dużą ilością dodatków (kto co lubi) nie jest łatwo pokroić. Proponujemy upiec takie mazurki, których kroić nie trzeba!
Składniki:
- 1/2 kostki masła,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 3 żółtka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do ozdabiania:
- lukier,
- pisaki lukrowe,
- jadalne perełki,
- orzechy włoskie,
- suszone morele,
- rodzynki.
Wykonanie:
1. W misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem aż do powstania jasnej, puszystej piany.
2. Miękkie masło pokrój w kostkę i dodaj do jaj. Dokładnie wymieszaj. Dodaj skórkę z cytryny.
3. W osobnej misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę dodawaj stopniowo do ciasta i mieszaj. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, żeby można było go rozwałkować.
4. Włóż ciasto na 1-2 godz. do lodówki.
6. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 180 st. C.
5. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto. Wykrawaj z ciasta jajka (za pomocą specjalnej wykrawaczki lub odwróconej do góry dnem szkanki – delikatnie zniekształć kształt koła żeby powstał owal).
6. Mazurki zapiekaj przez ok. 15 – 20 min.
8. Przestygnięte mazurki ozdabiaj według uznania.
Zobacz też: