Mieszanka przypraw do świątecznego piernika
2 grudnia, 2018Instagram/ @mala.cukierenka
Kochamy gwiazdkę za magiczną atmosferę, melodie kolęd, piękne dekoracje oraz wyjątkowy aromat. Przygotowując świąteczny piernik potrzebujemy wielu aromatycznych przypraw. Warto sporządzić ich listę, zanim wybierzemy się na wielkie przedświąteczne zakupy.
Bez piernika nikt nie wyobraża sobie świąt. To tradycyjne ciasto najbardziej smakuje nam właśnie zimą. Tajemnica udanego piernika polega na odpowiednim doborze przypraw. W sklepach możemy kupić gotową mieszankę, którą możemy dodać do ciasta. Jednak jeśli samodzielnie skomponujemy i wymieszamy składniki, przyprawa będzie bardziej aromatyczna, a pierniki o wiele bardziej pyszne.
Lista przypraw do piernika:
Cynamon – najlepiej w korze – 3 lub 4 laski
Połówka gałki muszkatołowej
1 łyżka sproszkowanego imbiru
3 lub 4 gwiazdki anyżu
1 laska wanilii
Kilka ziarenek kolorowego pieprzu
1 łyżka goździków
Kilka ziaren kolendry
Skóra otarta z 2 pomarańczy
Pół łyżki owoców jałowca
Cynamon musimy zemleć w młynku. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, by wydrążyć ze środka ziarenka. Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Resztę przypraw ucieramy w moździerzu (oprócz sproszkowanego imbiru). Wszystkie produkty przekładamy do dużego słoja szklanego. Naczynia szczelnie zakręcamy i potrząsamy nim, by wszystkie składniki dokładnie się wymieszały. Mieszankę odstawiamy na kilka dni, by wszystkie aromaty połączyły się i rozwinęły, zanim zaczniemy przygotowywać świąteczne pierniki.