Mazurek na drożdżowym spodzie
16 marca, 2016Przepis: Ewa Wachowicz (Program: Ewa Gotuje)
Składniki
- 400 g mąki
- 250 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka cukru
- 50 g drożdży
- 1 białko do posmarowania ciasta
Masa
- ½ kg maku
- 1 l mleka
- 200 g cukru pudru
- 20 g drożdży
- 1 garść rodzynków
- 1 garść suszonych daktyli
- 1 garść suszonych moreli
- 1 garść suszonych fig
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść płatków migdałowych
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki konfitury wiśniowej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1 białko
Zdobienie
- sok z cytryny
- cukier puder
- kandyzowana skórka cytrynowa
- migdały
Przygotowanie
Uwaga: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Do śmietany dodać cukier i cukier waniliowy. Wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić.
Mąkę przesiać na stolnicę. Posiekać z miękkim masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, dodać żółtka (białka przydadzą się później). Wymieszać z przygotowaną wcześniej śmietaną. Wyrobić i zostawić pod przykryciem na 30 – 40 minut.
Przygotować masę makową. Do cukru wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić. Mak zalać gorącym mlekiem. Po 30 minutach odcedzić i dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać bakalie (wcześniej pokrojone w drobną kostkę i zalane rumem), płatki migdałowe i posiekane orzechy oraz bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Dodać konfiturę wiśniową i cukier waniliowy. Wsypać cukier z drożdżami, wymieszać. Wlać miód. Jajko wybić, roztrzepać z białkiem, wymieszać z masą makową.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta (stolnicę obficie posypać mąką). Posmarować roztrzepanym białkiem i nałożyć masę makową. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Piec przez 35 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Po upieczeniu odstawić do wystudzenie i zrobić lukier. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem (tyle, ile zabierze – powinien być dość gęsty) i udekorować nim wystudzone placki. Do dekoracji można użyć także kandyzowanej skórki cytrynowej oraz migdałów.